Κόσμος

Πράγα: Σε “Μπόρις Νεμτσόφ” μετονομάστηκε η πλατεία όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία

Η πλατεία στην Πράγα, όπου βρίσκεται η πρεσβεία της Ρωσίας, θα μετονομασθεί σε Πλατεία Μπόρις Νεμτσόφ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της τσεχικής πρωτεύουσας, που μαζί με πόλεις όπως η Ουάσινγκτον και το Κίεβο τιμούν τη μνήμη του δολοφονημένου ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη.

Ο Νεμτσόφ, ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο 2015 ενώ περπατούσε σε γέφυρα της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο.

Ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ δήλωσε επίσης πως ο χώρος περιπάτου σ’ ένα από τα πάρκα της πόλης θα πάρει το όνομα της ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2006.

«Και οι δύο αυτές προσωπικότητες προώθησαν τη δημοκρατία και οι δύο δολοφονήθηκαν επαίσχυντα. Αξίζουν ένα μνημείο», έγραψε ο Χριμπ στο Twitter.

Η πλατεία βρίσκεται σε μια δενδροφυτεμένη συνοικία της Πράγας όπου υπάρχουν κυρίως διπλωματικές αποστολές και εκεί βρίσκονται επίσης τα γραφεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο φόνος του Νεμτσόφ εξακολουθεί να σκιάζεται από αμφιβολίες.

Μολονότι ρωσικό δικαστήριο επέβαλε το 2017 ποινές κάθειρξης από 11 έως 20 χρόνια σε πέντε άνδρες για τον φόνο αυτό, σύμμαχοι του εκλιπόντος πολιτικού είχαν πει τότε πως η έρευνα ήταν μια συγκάλυψη και πως αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία παραμένουν ελεύθεροι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει το μοντέλο του Onlyfans που είχε εντοπιστεί ετοιμοθάνατο στο Ντουμπάι: «Εκατομμυριούχοι με κακοποίησαν και απείλησαν να με σκοτώσουν»
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ που επέζησε από άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Ντουμπάι το 2025, περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε, καταγγέλλει τις αρχές του Εμιράτου για συγκάλυψη και ζητά δικαιοσύνη
Η 21χρονη Μαρία Κόβαλτσουκ
Reuters: Οι κίνδυνοι για τον Τραμπ από το «Βατερλό» στο Ιράν, «ζοφερές οι συνέπειες του αδιεξόδου»
«Η συνέχιση του πολέμου θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στον Τραμπ, τα ποσοστά του οποίου στις δημοσκοπήσεις μειώνονται ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο»
Ντόναλντ Τραμπ