Κόσμος

Έγραψε σε μυθιστόρημα πριν 15 χρόνια αυτά που ζούμε σήμερα – Τώρα έσπευσαν να το εκδώσουν

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Λονδίνο και γράφτηκε το 2005. Ο κορονοϊός το έκανε επίκαιρο και επιτέλους… κυκλοφόρησε. 

Μένοντας σπίτι για να μην συμβάλλουμε στη διάδοση του κορονοϊού, πολλοί ανατρέχουμε σε λογοτεχνήματα που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο αναφέρονται σε πανδημίες. Από την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμί μέχρι το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου (αναζητώντας στο τελευταίο, παράδειγμα «κοινωνικής αποστασιοποίησης»). Το 2005, ο Σκωτσέζος συγγραφέας Peter May έγραψε ένα θρίλερ πανδημίας που οι εκδότες απέρριψαν. Τώρα, 15 χρόνια αργότερα, έσπευσαν να εκδώσουν το «Lockdown».

To δυστοπικό μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο Λονδίνο, επίκεντρο παγκόσμιας πανδημίας που υποχρεώνει τις Αρχές να επιβάλλουν λουκέτο. Ο May χρησιμοποίησε βρετανικά και αμερικανικά ντοκουμέντα του 2002 ετοιμότητας για περίπτωση πανδημίας ώστε να κάνει το μυθιστόρημά του όσο το δυνατόν ρεαλιστικό. «Την εποχή που έγραφα το βιβλίο, οι προγνώσεις των επιστημόνων έκαναν λόγο για το ότι η νόσος των πτηνών θα ήταν η επόμενη πανδημία» εξήγησε, μιλώντας στο CNN, ο May. «Ήταν κάτι πολύ, πολύ τρομακτικό και μια πραγματική πιθανότητα και, κατά συνέπεια, έκανα μεγάλη έρευνα όταν μου ήρθε η ιδέα. Τι θα συνέβαινε αν αυτή η πανδημία ξεκινούσε από το Λονδίνο; Τι θα μπορούσε να συμβεί αν σε μια τέτοια πόλη έμπαινε καθολικό λουκέτο;»

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρόνια πριν, οι εκδότες τού επέστρεψαν το μυθιστόρημα ως «εξαιρετικά μη ρεαλιστικό και παράλογο», όπως ανέφερε ο σεναριογράφος που είχε γίνει συγγραφέας. Και το «κλείδωσε στο ντουλάπι», ξέχασε ακόμη και την ύπαρξή του. Έως ότου ένας θαυμαστής του τον ρώτησε στο Twitter γιατί δεν γράφει ένα μυθιστόρημα με σκηνικό μια πανδημία.

«Για λίγο, κοντοστάθηκα. Μετά συνειδητοποίησα ότι το είχα κάνει. Μίλησα στον εκδότη μου γι’ αυτό, κι έπεσε απ’ την καρέκλα του. Το διάβασε όλο σε ένα βράδυ και το επόμενο πρωί είπε: “Αυτό είναι φανταστικό. Πρέπει να το εκδώσουμε αυτό, τώρα”».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Financial Times: Ποιους συμβιβασμούς θα μπορούσε να κάνει η Ουκρανία και ποιους όχι – Το παρασκήνιο του αμερικανικού σχεδίου ειρήνης και τα όρια που θέτει το Κίεβο
Εντατικές διαβουλεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ - Οι «γκρίζες ζώνες» και οι δύσκολες παραχωρήσεις που απαιτούνται από το Κίεβο
Βλαντιμίρ Πούτιν Ντόναλντ Τραμπ
O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη – «Πάντα φοβάσαι να ακούσεις αυτές τις λέξεις»
«Ένιωσα ότι, από τη στιγμή που συνέβη σε μένα και το αντιμετώπισα χάρη σε μια εξέταση, οφείλω να μιλήσω γι’ αυτό» είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας
O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον
«Ειρήνη μόνο με σεβασμό στην απόλυτη κυριαρχία του Κιέβου» λένε ΗΠΑ και Ουκρανία - Η αντιπρόταση της Ευρώπης στο σχέδιο Τραμπ
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν την Κυριακή το βράδυ σε πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας
Τραμπ και Ζελένσκι