Κόσμος

Το μήνυμα της Ελισάβετ: Μην χάσετε ποτέ την ελπίδα

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘ ανέλαβε να ενισχύσει το ηθικό των Βρετανών, που πλήττονται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού, υπενθυμίζοντάς τους ότι “δεν πρέπει ποτέ να χάνουν την ελπίδα”, κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε σήμερα, ημέρα εορτασμού της 8ης Μαΐου 1945.

“Στην αρχή, οι προοπτικές φαίνονταν ζοφερές, η έκβαση μακρινή, το αποτέλεσμα αβέβαιο”, δήλωσε η βασίλισσα, μιλώντας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. “Αλλά συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι ο σκοπός ήταν δίκαιος και αυτή η πεποίθηση ήταν που μας έκανε να αντέξουμε. Μην παραιτηθείτε ποτέ, μην χάσετε ποτέ την ελπίδα, αυτό ήταν το μήνυμα της ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη”.

Η ομιλία της Ελισάβετ μεταδόθηκε από το BBC στις 20.00 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή την ακριβή ώρα που ο πατέρας του βασιλιάς Γεώργιος Ε’ μίλησε στο ραδιόφωνο το 1945.

Η ομιλία ηχογραφήθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, περίπου 40 χλμ. από το Λονδίνο, όπου η 94χρονη μονάρχης και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 98 ετών, έχουν αποσυρθεί από την αρχή της πανδημίας.

Είναι η δεύτερη τηλεοπτική ομιλία της βασίλισσας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίζει τη ζωή περισσοτέρων από 31.000 ανθρώπων στη Βρετανία, τη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο.

Μιλώντας για τους πεσόντες στη μάχη, η βασίλισσα είπε ότι “ο μεγαλύτερος φόρος τιμής στη θυσία τους είναι ότι οι χώρες που κάποτε ήταν ορκισμένοι εχθροί, τώρα είναι φίλες χώρες, που συνεργάζονται για την ειρήνη, την υγεία και την ευημερία όλων”.

Αυτή η 8η Μαΐου είναι κατ΄εξαίρεση αργία στη Βρετανία, ώστε οι Βρετανοί να γιορτάσουν τη συνθηκολόγηση του ναζιστικού καθεστώτος απέναντι στους Συμμάχους, πριν από 75 χρόνια. Αλλά λόγω της πανδημίας, οι εορτασμοί ακυρώθηκαν και οι Βρετανοί κλήθηκαν να τιμήσουν την επέτειο στο σπίτι τους, και συγκεκριμένα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι που είχε στόχο να εξυψώσει το ηθικό των στρατευμάτων, το “We’ll meet again” (Θα συναντηθούμε ξανά).

Στις 10:00 ώρα Γκρίνουιτς, οι Βρετανοί τήρησαν δύο λεπτών σιγή μετά την επίδειξη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στον ουρανό του Λονδίνου.

Παρά την απουσίας της παρέλασης, “οι δρόμοι μας δεν είναι άδειοι, είναι γεμάτοι από την αγάπη και τη φροντίδα που έχουμε ο ένας για τον άλλο”, δήλωσε η Ελισάβετ Β’. “Και όταν κοιτάζω τη χώρα μας σήμερα και βλέπω αυτά που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, παρατηρώ με περηφάνια ότι παραμένουμε ένα έθνος που αυτοί οι γενναίοι στρατιώτες, οι ναύτες και οι αεροπόροι θα αναγνώριζαν και θαύμαζαν”, τόνισε

Το 1945, η 19χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, είχε αφήσει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συμμετάσχει στους εορτασμούς στους δρόμους.

Ήταν “μια από τις πιο αξέχαστες νύχτες της ζωής μου”, είχε δηλώσει το 1985 στο BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια
Αράχνες–«ζόμπι»: Ο μύκητας που προκαλεί τρόμο και θυμίζει το The Last of Us
Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει αράχνες σε πραγματικά «ζόμπι», ένα φαινόμενο που τρομάζει κατοίκους και κηπουρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θυμίζει το σύμπαν της σειράς The Last of Us, γράφει η Wall Street Journal
Αράχνη