Κόσμος

«Καμπανάκι» από Φάουτσι: «Πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις μιας πρόωρης επανεκκίνησης στις ΗΠΑ»

Δεν βλέπει με θετικό μάτι ο επιδημιολόγος Άνθονι Φάουτσι το άνοιγμα της οικονομίας στις ΗΠΑ και χτυπά καμπανάκι.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άνθονι Φάουτσι προειδοποίησε σήμερα το Κογκρέσο ότι μια πρόωρη άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ξεσπάσματα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που έχει ήδη σκοτώσει 80.000 Αμερικανούς και έχει γονατίσει την οικονομία της χώρας.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών, είπε ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας ότι οι πολιτείες θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών να περιμένουν, δηλαδή, να καταγράψουν ενδείξεις, όπως τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, προτού επανεκκινήσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενθαρρύνει τις πολιτείες να βάλουν τέλος στο κλείσιμο εβδομάδων των οικονομιών τους. Ωστόσο, οι γερουσιαστές άκουσαν μια ζοφερή εκτίμηση από τον Φάουτσι, όταν Δημοκρατικοί του έθεσαν το ερώτημα σχετικά με ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πυροδοτήσουμε ένα ξέσπασμα, το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και, στην πραγματικότητα παραδόξως, να μας πάει πίσω, όχι μόνο οδηγώντας σε νέα κρούσματα και θανάτους, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά ακόμα και να μας πάει πίσω στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης», επισήμανε ο Φάουτσι.

Εάν η οικονομία επανεκκινήσει σε περιοχές όπου «δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, φοβάμαι ότι θα δούμε νέες μικρές εστίες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επιδημίες» του κορονοϊού, επέμεινε.

Ο επιστήμονας, μέλος της ειδικής ομάδας του Τραμπ για τον νέο κορονοϊό, είπε στην επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων ότι οι προσπάθειες του έθνους να καταπολεμήσουν τον φονικό ιό και τη νόσο COVID-19 θα πρέπει να «επικεντρώνονται στις αποδεδειγμένες πρακτικές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό και τη μείωση» των κρουσμάτων.

«Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για αυτόν τον ιό και θα πρέπει πραγματικά να προσέξουμε, ιδίως στο θέμα των παιδιών» τόνισε. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτή τη στιγμή (…) όταν σκεφτόμαστε ότι τα παιδιά έχουν απόλυτη ανοσία στις επιβλαβείς επιπτώσεις της» νόσου.

Ο 79χρονος κατέθεσε από απόσταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς έχει τεθεί από μόνος του σε καραντίνα, αφού ενδέχεται να ήλθε σε επαφή με κάποιο από τα δύο μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου, που διαγνώστηκαν με την COVID-19.

Εξάλλου, ο Άνθονι Φάουτσι εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» σχετικά με την προοπτική ενός εμβολίου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εμανουέλ Μακρόν: «Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία γιατί εκείνη δεν επιδιώκει την ειρήνη»
Ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Λονδίνο τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για να μιλήσουν για θέματα του πόλεμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
μακρόν
Η Σουηδία «κυνηγάει» ρωσικά υποβρύχια «σχεδόν κάθε εβδομάδα» – Ψυχροπολεμικό κλίμα στα νερά της Βαλτικής
Το σουηδικό ναυτικό καταγράφει αυξανόμενη ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική και προετοιμάζεται για ακόμη πιο επιθετική παρουσία, μόλις ο πόλεμος στην Ουκρανία παγώσει
Ένα ρωσικό υποβρύχιο
ΗΠΑ: Ελεύθερος σκοπευτής της Ακτοφυλακής εξουδετερώνει ταχύπλοο με κοκαΐνη στον Ειρηνικό – Εντυπωσιακό βίντεο από την επιχείρηση
Ένα θεαματικό βίντεο δείχνει ελικόπτερο της αμερικανικής ακτοφυλακής να πυροβολεί με απόλυτη ακρίβεια τις μηχανές ενός «go-fast» σκάφους που μετέφερε πάνω από 9 τόνους κοκαΐνης
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δείχνει τον ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί το σκάφος των λαθρεμπόρων
Μακελειό στη Νότια Αφρική: 11 νεκροί και 14 τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε ξενοδοχείο
Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι τρία παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, ενώ προειδοποιεί για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν τα παράνομα καταστήματα πώλησης αλκοόλ
Αστυνομία στη Νότια Αφρική