Κόσμος

Λιβύη: Μήνυμα από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων

Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους το βράδυ της Πέμπτης να ανασταλούν οι εχθροπραξίες «αμέσως και χωρίς όρους» και να πάρουν τέλος «όλες οι επεμβάσεις» ξένων παραγόντων στη Λιβύη.

«Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και κλιμάκωσης στην περιφέρεια, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απευθύνουν έκκληση σε όλα τα λιβυκά μέρη να πάψουν αμέσως και άνευ όρων τις μάχες και να αναστείλουν την εξελισσόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας», αναφέρεται στο κοινό δελτίο Τύπου των κυβερνήσεων των τριών κρατών μελών της ΕΕ.

«Παροτρύνουν επίσης τους ξένους παράγοντες να τερματίσουν όλες τις επεμβάσεις και να τηρήσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Λιβύη

Η Λιβύη σπαράσσεται από βίαιες συγκρούσεις και αγώνες για εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της τον έλεγχο της χώρας από το 2015, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που ιδρύθηκε δυνάμει μιας συμφωνίας που είχε υιοθετήσει ο ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη (δυτικά) και μια ανταγωνιστική της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία εκπροσωπεί de facto ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Η Ρωσία υποστηρίζει, όπως και η Αίγυπτος (κυρίως) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, οι οποίες αναμετρώνται με δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται στρατιωτικά όλο και περισσότερο από την Τουρκία.

click4more: Αυτές είναι οι χώρες που διεκδικούν την προεδρία του Eurogroup

Το Παρίσι, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του, κατηγορείται από την Άγκυρα και αναλυτές ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τη Δευτέρα το «επικίνδυνο παιχνίδι» της Τουρκίας στη Λιβύη, κάνοντας λόγο περί νέας απόδειξης του «εγκεφαλικού θανάτου» του NATO.

Προχθές Τετάρτη ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τρίπολη, και ο επικεφαλής της ΚΕΣ, ο Φάγεζ ας Σάρατζ, είχαν ήδη καλέσει να τερματιστούν οι «ξένες επεμβάσεις» στην εμπόλεμη χώρα, όπως εξάλλου και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1