Πολιτική

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση: Διεθνές και ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικό το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και το αυστηρό μήνυμα στον “Σουλτάνο”.

Στην κυβέρνηση δεν έτρεφαν ψευδαισθήσεις: ήξεραν πάρα πολύ καλά ότι η προ 15 ημερών τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν θα έλυνε τα ολοένα και οξυνόμενα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ούτε θα έβαζε φρένο στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά θ’ αποτελούσε μια αφορμή για να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι μεταξύ των δύο πλευρών και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.

Click4more: Αγιά Σοφιά: Ο κρυφός “άσσος” του Ερντογάν – Τα σημάδια που μαρτυρούσαν το σχέδιο του για το τζαμί

Η απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ειλημμένη από την τουρκική πλευρά και «διαβάζεται» από την Αθήνα ως ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο κλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επιβεβαιώνει, ωστόσο, αυτό που η κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και καιρό: ότι το πρόβλημα πλέον δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό κι ότι απέναντι στην Τουρκία βρίσκεται η Ευρώπη. Ούτως ή άλλως, ο κ. Έρντογαν φαίνεται πως χρησιμοποιεί (και) την Αγιά Σοφιά ως όχημα για τις επιδιώξεις του απέναντι στην Ευρώπη, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να μετατρέψει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε «ανατολίτικο παζάρι».

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, ήτοι την «εξαγωγή» του ζητήματος από τα σύνορα της Ελλάδας στην ΕΕ και γενικότερα τη διεθνοποίησή του, θα επιχειρήσει ν’ αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση η οποία ήδη, πριν από τη χθεσινή απόφαση στην Τουρκία, έχει προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες για την προστασία των κεκτημένων στην Αγιά Σοφιά, όπως η επιστολή προς την UNESCO για τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι η ενέργεια της Άγκυρας αποτελεί προσβολή κατά του ευρωπαϊκού και γενικότερα του διεθνούς πολιτισμού και δημιουργεί ένα μεγάλο θρησκευτικό χάσμα ανάμεσα στον χριστιανικό και τον μωαμεθανικό κόσμο.

Στο προσκήνιο επανέρχεται έτσι το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να βάζει το θέμα για την Αγιά Σοφιά ως την κορωνίδα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (17-18/7).

Click4more: Οργισμένη απάντηση Μητσοτάκη για την Αγιά Σοφιά: Απόφαση που προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της

«Η απόφαση αυτή και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξη τηε Αγιάς Σοφιάς ως μουσείου, προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού και βεβαίως επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την ΕΕ, την UNESCO και την παγκόαμια κοινότητα συνολικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εν όψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μεθαύριο Δευτέρα. Μάλιστα, σημείωσε ότι η απόφαση Έρντογαν αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς ακυρώνει το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ που χρονολογείται από το 1934 και προβλέπει την προστασία της Αγιάς Σοφιάς και την μετατροπή της σε μουσείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 4
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14