Πολιτική

Δένδιας… το ξεκόβει: «Υποχρέωσή μας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας» (video)

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου μίλησε το βράδυ της Δευτέρας, 27.07.2020, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά αλλά και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών», ενώ ακόμη ο Νίκος Δένδιας έστειλε ηχηρό μήνυμα πως σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν θα υπάρξει καμιά υποχωρητικότητα.

Ξεκάθαρος ο Δένδιας!

Αναφερόμενος στην προκλητική συμπεριφορά της γείτονος και τις κινήσεις της για αποκλιμάκωση της έντασης, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση από μεριάς Τουρκίας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η ένταση έχει παρέλθει.

«Βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και τους ναυστάθμους της. Αυτό δε σημαίνει ότι η ένταση που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Υποχρέωσή μας η διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών που ενεργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι κάνει κακό στον εαυτό της, ενώ διαμήνυσε πως σε περίπτωση που η Τουρκία καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την στρατιωτική εμπλοκή.

Click4more: Προκλητικός Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας

«Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, είχαν και διατηρούν τη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Προφανώς, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την κυριαρχία της, δε θα μπορούσε να χωρέσει οποιαδήποτε υποχωρητικότητα. Είναι υποχρέωσή μας. Δεν έχουμε καμιά δυνατότητα επιλογής ή υποχώρησης. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Δένδιας: Θεσμική υποχρέωση της Γερμανίας η προστασία των κρατών της ΕΕ

Σχετικά με τον ρόλο της Γερμανίας στην αποτροπή της σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η καγκελάριος Μέρκελ και η Γερμανία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ, έχει θεσμική υποχρέωση προστασίας των χωρών της Ένωσης.

«Η εκάστοτε προεδρία έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αν η Γερμανία άσκησε τις εκ του ρόλου υποχρεώσεις της, αυτό είναι απολύτως συμβατό και νομικό».

Οι ενέργειες για την Αγία Σοφία

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανάφερε ότι η θέση της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη, ενώ αναμένονται και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

«Μαζί με την κ. Μενδώνη θα ανακοινώσουμε μια σειρά ενεργειών για να διατηρήσουμε την προστασία του μνημείου στην επικαιρότητα. Η Αγία Σοφία, η προστασία του μνημείου, είναι ένα διεθνές ζήτημα».

Δένδιας: “Έχουμε ζητήσει κατάλογο κυρώσεων”

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχει ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η χώρα μας έχει ζητήσει κατάλογο κυρώσεων και όχι επιβολή κυρώσεων.

Click4more: Πέρασε σε άλλη πίστα ο Οκτάι: Τα ελληνικά νησιά είναι «επιχείρηση περικύκλωσης» της Τουρκίας!

«Έχουμε ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους μας να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων, όχι να επιβληθούν κυρώσεις. Θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα δε θέλει σε καμία περίπτωση να αυξήσει την ένταση με τη γείτονα.

Πρόοδος στις συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο κ. Δένδιας επέμεινε στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανύπαρκτο, χαρακτηρίζοντάς το «βιασμό της κοινής λογικής».

«Εμείς διαπραγματευόμενοι με την Αίγυπτο, διαπραγματευόμαστε μέσα στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας. Έχουμε κάνει πρόοδο».

«Μακρινή» η προσφυγή στη Χάγη

Σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει πραγματική συζήτηση με την Τουρκία

«Δεν έχουμε καν αρχίσει να συζητάμε πραγματικά με την Τουρκία. Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο, να μπορέσουμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα στη δικαιοσύνη».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Δένδιας

Πηγή: Mega.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Κανένας αιφνιδιασμός της Κοβέσι» - Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην επιστολή διαμαρτυρίας για την τροπολογία για τα πολιτικά πρόσωπα
Η απάντηση του υπουργείου ήρθε μετά την επιστολή που έστειλε η Εισαγγελέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας «σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Λάουρα Κοβέσι
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλεύτριες μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε στη Βουλή – «Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση»
«Ευγνώμων στις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς που μας φροντίζουν. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις αμέτρητες ευχές. Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση και συνεχίζουμε τη δουλειά, για όσα οφείλουμε στους πολίτες»
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Νέα ανάρτηση Τσίπρα για το κόμμα του με σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου - «Στο ραντεβού με την Ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί»
«Στο ραντεβού με την ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του. Μια φράση που αγαπούσε να χρησιμοποιεί ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας 31
Μαρία Καρυστιανού: «Στελέχη του κινήματός μας είναι αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα που θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας»
Σε διευκρινίσεις για τα στελέχη του προχώρησε το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα, που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν και να παρουσιάσουν θέσεις μεμονωμένων υποστηρικτών του Κινήματος ως θέσεις του ίδιου του Κινήματος»
Η Μαρία Καρυστιανού 10
Αλέξης Τσίπρας: Η εκδήλωση για το νέο κόμμα την Τρίτη στο Θησείο και ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα
Με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος την Τρίτη στο Θησείο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για μια σειρά δημόσιες παρεμβάσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις και δράσεις που θα κλιμακωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα
O Αλέξης Τσίπρας 17
Επιστολή Κοβέσι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροπολογία Φλωρίδη: «Σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταγγέλλει αρνητικές επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και τη λειτουργία της στην Ελλάδα - Στο στόχαστρο οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Λάουρα Κοβέσι και Γιώργος Φλωρίδης 18