Κόσμος

Αν το εμβόλιο της AstraZeneca έχει παρενέργειες, θα πληρώσει η Ε.Ε.

Το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να πληρώσουν τις διεκδικήσεις, πάνω από ένα συμφωνημένο όριο, εναντίον της AstraZeneca για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου που παρασκευάζει κατά της Covid-19. Αυτό προβλέπει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της AstraZeneca διαφορετικούς όρους από εκείνη με τη Sanofi, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ. Οι συμφωνίες αντανακλούν τις διαφορετικές στρατηγικές δύο εκ των κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών στον κόσμο για την αυτοπροστασία τους, καθώς μαίνεται η συζήτηση για τις ευθύνες που θα έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τις παρενέργειες των εμβολίων που έχουν στόχο να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία.

Click4more Προσοχή! Δεν απαιτείται τεστ κορονοϊού πριν το αντιγριπικό εμβόλιο

Η AstraZeneca έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια εμπιστευτική συμφωνία, στην οποία οφείλεται η χαμηλή τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν δίνουμε τους ίδιους όρους», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, όμως αρνήθηκε να κατονομασθεί καθώς τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικά.

Η εμφάνιση απροσδόκητων παρενεργειών αφού ένα φάρμακο έχει λάβει κανονιστική έγκριση είναι σπάνια, όμως η ταχύτητα με την οποία επιδιώκεται η παραγωγή ενός εμβολίου αυξάνει τους κινδύνους για απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μεταθέτει στους φορολογουμένους κάποιους από τους κινδύνους που περιλαμβάνουν η ανάπτυξη και η διάθεση ενός εμβολίου, επιτεύχθηκε τον Αύγουστο και οι διατάξεις της περί ευθύνης δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τώρα.

Click4more Κορονοϊός: ”Μαύρα” μαντάτα από Ελληνα καθηγητή – «Μην περιμένουμε εμβόλια αυτό τον χειμώνα»

Βάσει της συμφωνίας, η AstraZeneca θα πληρώσει τα νομικά κόστη μέχρι ένα ορισμένο όριο, δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να επεκταθεί στο πώς θα μοιραστούν τα κόστη οι μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβέρνησεις ή στο ποιο θα είναι το όριο αυτό.

Η οικονομική ασπίδα θα καλύπτει τόσο τα νομικά κόστη όσο και ενδεχόμενες αποζημιώσεις, οι οποίες είναι πιο σπάνιες, όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερη δαπάνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Σε αντάλλαγμα για την υψηλότερη τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, η οποία εργάζεται με εταίρο την GlaxoSmithKline, δεν έλαβε κάποια αποποίηση ευθύνης.

oxford emvolio

Εκπρόσωποι της AstraZeneca, της Sanofi και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις προβλέψεις της συμφωνίας.

Όταν ερωτήθηκε για τη σχετικά χαμηλή τιμή που ζητάει η AstraZeneca, εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να διανείμει ευρέως το εμβόλιο και να μην αποκομίσει κέρδη απ’ αυτό στη διάρκεια της πανδημίας.

Βάσει της συμφωνίας με την AstraZeneca, οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν 2,5 ευρώ τη δόση, ενώ η Sanofi έχει διαπραγματευθεί μια τιμή γύρω στα 10 ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Το Ισραήλ αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής» με τα χτυπήματα στο Ιράν    
«Εξοντώσαμε τους υπεύθυνους ασφαλείας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων τριών επικεφαλής του γενικού επιτελείου, του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Νέα επίθεση του Ιράν σε Τελ Αβίβ και Χάιφα – «Το Ισραήλ έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου στην Τεχεράνη»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να χτυπούν το Ισραήλ έως ότου σταματήσει τις επιθέσεις στην Τεχεράνη
Ιρανοί παρακολουθούν τις φλόγες από ισραηλινή επίθεση στην στην Τεχεράνη
Ανανεώθηκε πριν 58 λεπτά
2