Κόσμος

Ομάδα του ΠΟΥ θα πάει στη Κίνα για να βρει την προέλευση του κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ελπίζει ότι η διεθνής επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε για να βρει την προέλευση του ιού, ο οποίος προκάλεσε την τον κορονοϊό, θα μπορέσει να μεταβεί επί τόπου στην Κίνα “σύντομα”.

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια ομάδα επί του πεδίου. Πρέπει απολύτως η διεθνής ομάδα μας να μπορέσει να συναντήσει τους Κινέζους συναδέλφους της και να πάει επί του πεδίου”, υπογράμμισε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

Η διεθνής ομάδα που αποτελείται από δέκα αναγνωρισμένους επιστήμονες στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους, έχει ως αποστολή να εντοπίσει την προέλευση του ιού και να μάθει πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καταστεί δυνατόν να μεταβεί στην Κίνα, όπου η πανδημία άρχισε στα τέλη του 2019.

Παρότι οι επιστήμονες αυτοί σκέφτονται γενικά ότι ο αρχικός ξενιστής του ιού είναι μια νυχτερίδα, δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που επέτρεψε την μετάδοση στον άνθρωπο.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που επλήγη περισσότερο από την πανδημία με σχεδόν 260.000 νεκρούς, κατηγόρησαν δημόσια το Πεκίνο ότι έκρυψε την κατάσταση και τον ΠΟΥ ότι συμμορφώθηκε πολύ με τη βούληση των κινεζικών αρχών. Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη, ήταν μεν λιγότερο επικριτικά, αλλά υποπτεύονται ότι το Πεκίνο παρεμπόδισε τη διαδικασία.

Επί του παρόντος, ο ΠΟΥ κατάφερε μια στείλει μια ομάδα αναγνώρισης στην Κίνα τον Ιούλιο.

“Είναι πολύ σημαντικό” και “θα θέλαμε αυτή η ομάδα να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό και επομένως οικοδομούμε τη σχέση μεταξύ της κινεζικής πλευράς και της διεθνούς ομάδας”, υπογράμμισε ο Ράιαν διευκρινίζοντας ότι οι δυο ομάδες είχαν τακτικές τηλεδιασκέψεις.

“Αναμένουμε συνεπώς –και έχουμε διαβεβαιώσεις ως προς αυτό — από τους συναδέλφους μας της κινεζικής κυβέρνησης ότι το επιτόπιο τμήμα της αποστολής θα διευκολυνθεί και θα γίνει το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα για την ποιότητα της επιστημονικής πτυχής των πραγμάτων”, δήλωσε.

“Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε την προέλευση του ιού, πρέπει να καταλάβουμε από που ήρθε, καθώς και πού θα μπορούσε να ξαναεμφανιστεί στο μέλλον και πιστεύω ότι οι Κινέζοι συνάδελφοι ανυπομονούν όσο και εμείς για να βρεθεί μια απάντηση”, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο διάλογος των πιλότων πριν την συντριβή του αεροπλάνου της Air India - «Γιατί σταμάτησε η τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα»
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία
Τρεις νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Clan del Golfo στην Κολομβία - Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών
«Εκτιμάται ότι εξαιτίας των τεσσάρων αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας, έχουν εξοντωθεί περίπου 30 - 40 μέλη της Clan del Golfo», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας
Πράκτορες της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) συνοδεύουν επτά πρώην μέλη των FARC της εγκληματικής οργάνωσης Clan del Golfo, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων – Αναμένεται να «ξηλωθούν» 1.350 διπλωμάτες και υπάλληλοι
Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα μιας αναδιάρθρωσης που ο Τραμπ έχει επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική»
State Department 1