Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Κυρώσεις από την ΕΕ αν συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία

Τη λογική της τουρκικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδικό ένθετο Spectacle du Monde του γαλλικού περιοδικού «Valeurs Actuelles», με τίτλο «Οι τουρκικές προκλήσεις: Απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ειδικότερα, τονίζει ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί διαρκή απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα η ελληνοτουρκική ένταση να αποτελεί αναπόφευκτα ένα ευρω-τουρκικό ζήτημα, το οποίο θα εξεταστεί και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Εφόσον η τουρκική αδιαλλαξία συνεχιστεί, η Ένωση θα πρέπει να επιβάλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, για να προστατεύσει την ασφάλεια των κρατών-μελών και τη σταθερότητα της περιοχής», σχολιάζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος περνά από τα νερά της Μεσογείου».

 Στο ίδιο πλαίσιο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι η Τουρκία εδώ και καιρό ακολουθεί μια πολιτική προκλήσεων και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στη Μεσόγειο, απέναντι στην οποία η Ελλάδα έχει τηρήσει αποφασιστική αποτρεπτική στάση, αποδεικνύοντας ότι είναι ο άοκνος υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου και πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Εξηγεί, επίσης, ότι υφίσταται μία και μοναδική διμερής διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, παρότι η Τουρκία εφευρίσκει συστηματικά νέες διμερείς διαφορές, καταφεύγοντας ακόμη και σε απειλές πολέμου. Προσθέτει ότι για τη διευθέτηση της διαφοράς στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο με προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις και υπό την πίεση πολιτικών αποπροσανατολισμού, όπως επιθυμεί η Τουρκία.

Σε σχέση με τα χωρικά ύδατα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθαρίζει ότι η επέκτασή τους αποτελεί νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, το οποίο η Ελλάδα διατηρεί και θα ασκήσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι, ερωτηθείς για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός κάνει λόγο για επίδειξη αλληλεγγύης εκ μέρους τους και τονίζει, ιδίως, την υποστήριξη της Γαλλίας, που αναδείχθηκε άλλη μια φορά εγγυητής του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών. «Η γαλλοελληνική συνεργασία αναπτύσσεται πλήρως στο πολιτικό και στρατηγικό πεδίο και ιδίως όσον αφορά τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι και θα είναι ένας εταίρος της Γαλλίας άξιος της ιστορίας μας και του κοινού μας μέλλοντος», σημειώνει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Την Τρίτη στη δεξίωση Τραμπ και ραντεβού με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης - Τι θα πει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες και τις επαφές της 80ής Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη 17
«Μέσα» στην ΚΟ της ΝΔ – Πώς άκουσαν οι γαλάζιοι βουλευτές την ομιλία Μητσοτάκη και τι ζήτησαν από πρωθυπουργό και υπουργούς
Οι βουλευτές καλούνται να «οργώσουν» τις εκλογικές τους περιφέρειες - Ανάγκη να προβάλλονται τα επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα
Συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη της ΚΟ του κόμματος