Κόσμος

Brexit: Εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Τουρκία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία που επιτρέπει την παράταση των υφιστάμενων τελωνειακών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 1η Ιανουαρίου.

Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, οι εμπορικές συμφωνίες που ισχύουν μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών θα παύσουν να ισχύουν στη Βρετανία, η οποία πρέπει να συνάψει νέες συμφωνίες για να αποφύγει τελωνειακούς φραγμούς.

Ένα τέτοιο έγγραφο υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της Βρετανίδας υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρους και της Τουρκάλας ομολόγου της Ρουχσάρ Πεκτζάν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιτρέπει “την εγγύηση των υφιστάμενων προτιμησιακών δασμών για 7.600 εταιρίες που έκαναν εξαγωγές προς την Τουρκία το 2019”, εξήγησε το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση.

Αυτό επιτρέπει συγκεκριμένα την “προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταποίησης”, κυρίως τη χαλυβουργία, την κλωστοϋφαντουργία και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που αποστέλλονται από τη Ford στην Τουρκία για συναρμολόγηση εμπορικών οχημάτων που προορίζονται για τη βρετανική αγορά”, διευκρίνισε.

“Οι δύο πλευρές έχουν επίσης δεσμευτεί να εργαστούν για μια πιο επωφελή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου”, πρόσθεσε το Λονδίνο.

Είναι “ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση των δεσμών μας”, δήλωσε η Πεκτζάν τη Δευτέρα, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπογράφηκε “την πιο σημαντική συμφωνία από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση” με την ΕΕ, το 1995.

Η Βρετανία παρουσιάζεται ως πρωταθλητής του ελεύθερου εμπορίου για την εποχή μετά το Brexit. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επέτρεψαν την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας την περασμένη Πέμπτη, η Βρετανία υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με 62 χώρες όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό και η Κένυα, για τις περισσότερες παρατείνονται οι υφιστάμενες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν απέφεραν συγκεκριμένο αποτέλεσμα παρά τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ