Οικονομία

Νέα άνοδος για τις ελληνικές εξαγωγές τον Νοέμβριο

Κόντρα στις αντιξοότητες και στα προβλήματα που δημιουργεί στο παγκόσμιο εμπόριο η πανδημία του κορονοϊού, οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή κατάφεραν για έναν ακόμη μήνα να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο, αποδεικνύοντας πως αποτελούν σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών τον Νοέμβριο του 2020 αυξήθηκε κατά 3,8% με τους κλάδους των λαδιών (+49%), των χημικών (+35,2%), των βιομηχανικών (+8,3%) και των τροφίμων (+5,3%) να ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους. Ενθαρρυντική είναι η εικόνα στο «μέτωπο» του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) κατά το ίδιο διάστημα περιορίσθηκε κατά 18% ως αποτέλεσμα και της μείωσης των εισαγωγών κατά 9,4%.

Την ίδια στιγμή, η επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανακοινώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων έρχεται να κλείσει ένα μεγάλο κύκλο αβεβαιότητας και να ανοίξει μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο πλευρών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποφεύχθηκε το άτακτο Brexit και πως με τη συμφωνία διασφαλίζεται ότι για τις εμπορικές συναλλαγές δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές ή εξαγωγές, αλλά μια σειρά νέων συνοριακών κανονισμών «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής».

Επιπλέον, παρά την αρνητική συγκυρία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη νέα χρονιά με δεδομένη τη βούληση που εκπέμπει η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα την Εξωστρέφεια, μέσα από την εφαρμογή – για πρώτη φορά- ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, με στόχο να φθάσει η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών στοχεύει αφενός στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και αφετέρου στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακίνητα
Υδατοκαλλιέργειες: Κατά 10,2% μειώθηκε η παραγωγή το 2024
Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 127.495,1 τόνους συνολικής αξίας 689.461,0 χιλ. ευρώ το 2024, έναντι 141.909,2 τόνων συνολικής αξίας 691.160,2 χιλ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
Aerial view of fish farm
Νίκος Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»
Τροποποιούνται με την υπουργική απόφαση διατάξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των κτιρίων, στην ασφάλεια, στην αντοχή, στα δομικά στοιχεία των κατασκευών καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροδότησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς