Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Νέα θλιβερά ρεκόρ σε Μεξικό και Χιλή, ξανά πάνω από 1.000 νεκροί στην Βραζιλία

Κορονοϊός: Νέα θλιβερά ρεκόρ σε Μεξικό και Χιλή, ξανά πάνω από 1.000 νεκροί στην Βραζιλία

Σοκαριστικά είναι και πάλι τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Λατινική Αμερική, με τις χώρες να μετρούν χιλιάδες θανάτους (ξανά) το τελευταίο 24ωρο.

Στο Μεξικό ανακοινώθηκε νέο ρεκόρο ημερήσιων κρουσμάτων, αφού καταγράφηκαν επόσημα 16.105. Το τελευταίο 24ωρο επίσης πέθαναν άλλοι 1.135 άνθρωποι, ξεπερνώντας τους 1.000 θανάτους για πέμπτη συνεχόμενη μέρα.

Η έξαρση της πανδημίας αποδίδεται από αξιωματούχους στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και συναθροίσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της περασμένης χρονιάς.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Πάνω από 1.000 θάνατοι και στην Βραζλία

Τους 1.000 θανάτους το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασε και η Βραζιλία, μια από τις πάρα πολλές που έχει συμβεί αυτό τους τελευταίος μήνες.

Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές στη Βραζιλία ανακοίνωσαν σήμερα 62.290 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 1.171 θανάτους.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα του ιού από τότε που άρχισε η πανδημία, πριν από 10 μήνες, με τον επίσημο απολογισμό των θανάτων να ξεπερνά τις 200.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ρεκόρ και στην Χιλή

Και υο υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την κορύφωση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στα τέλη του Ιουνίου, με 4.631 μολύνσεις. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί έφθασε τους 637.742.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 63 ασθενείς  με τον απολογισμό των θυμάτων να φτάνει τα 17.037.

click4more: COVID-19: Νεότερα και ανησυχητικά δεδομένα για τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων

«Βλέπουμε να συνεχίζεται η αύξηση των μολύνσεων, κάτι που μας ανησυχεί πολύ και μας ωθεί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε δύο σημαντικά πράγματα: την υπερφόρτωση (των κρουσμάτων) που εισάγονται ή θα εισαχθούν σε νοσοκομεία σε μερικές ημέρες, και την κατάσταση στις κλίνες ΜΕΘ (μονάδων εντατικής θεραπείας)», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το πρόβλημα είναι εντονότερο στις περιφέρειες Ταραπακά και Ατακάμα, όπου αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ.

Ως την Παρασκευή είχαν εμβολιαστεί σχεδόν 10.700 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη λατινοαμερικάνικη χώρα, όπου η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε την 24η Δεκεμβρίου 2020.

Αργεντινή: 144 θάνατοι

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.057 , φτανοντας τα 1.714.409 συνολικά.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 144 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φτάνει τους 44.417 νεκρούς.

Η Αργεντινή άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού την 29η Δεκεμβρίου, αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά θα περάσουν μήνες προτού επιτευχθεί η επιλεγόμενη συλλογική ανοσία.

12.000 κρούσματα στο Εκυαδόρ

Στο Εκουαδόρ ανακοινώθηκαν 1.201 νέα κρούσματα και έτσι πλέον φτάνουν τα 220.349. Επίσης πέθαναν από κορονοϊό άλλοι 10 άνθρωποι φτάνοντας τους 9.593 νεκρούς.

Ωστόσο στελέχη του υπουργείου αναγνωρίζουν πως ο πραγματικός απολογισμός μάλλον βρίσκεται πάνω από τους 14.000 νεκρούς, καθώς 4.584 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, κάτι όμως που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί.

Οι στατιστικές υποδεικνύουν ταχείς ρυθμούς εξάπλωσης του ιού σε 13 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού, ειδικά στην Πιτσίντσα, όπου υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα Κίτο, τελευταία επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Οι υγειονομικές αρχές στην πόλη κατέγραψαν 294 κρούσματα του κορονοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων εκεί να φθάνει τις 71.641.

Η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία αναφοράς για τους ασθενείς με τον νέο κορονοϊό κοντεύει το 100% στο Κίτο και τη Γουαγιακίλ, τα δύο κυριότερα αστικά κέντρα, τόνισαν αυτή την εβδομάδα οι αρχές.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις