Κόσμος

Εκουαδόρ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Γκουστάβο Νομπόα

Ο Γκουστάβο Νομπόα, πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ, πέθανε χθες Τρίτη σε ηλικία 83 ετών ενώ νοσηλευόταν στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος Λενίν Μορένο.

«Ο Ισημερινός πενθεί. Θα κηρύξω από αύριο εθνικό πένθος στη μνήμη του Γουστάβο Νομπόα, πρώην προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Μορένο μέσω Twitter.

Ο νυν πρόεδρος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα προκάτοχό του «αγαπημένο φίλο, διακεκριμένο δημοκράτη» άνθρωπο που παρέδωσε «μαθήματα ηθικής στη νεολαία μας» και «πατριώτη», εκφράζοντας τα «βαθύτερα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους φίλους του».

click4more: Σφοδρή επίθεση Τραμπ στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία

Ο πρώην πρόεδρος (2000-2003) ήταν αντιπρόεδρος όταν ο τότε αρχηγός του κράτους, ο Χαμίλ Μαουάντ (1998-2000) εγκατέλειψε τη χώρα, πρακτικά ανατράπηκε πιεζόμενος ασφυκτικά από τις μαζικές κινητοποιήσεις των αυτοχθόνων και την στάση στρατιωτικών τον Ιανουάριο του 2000.

Επί των ημερών του η χώρα προχώρησε στη δολαριοποίηση της οικονομίας της στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη νομισματική κρίση και τον πληθωρισμό.

Ο Γκουστάβο Νομπόα νοσηλευόταν στο Μαϊάμι (Φλόριντα, νότιες ΗΠΑ) όπου είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο. Πέθανε χθες εξαιτίας καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας El Comercio.

Μετά το τέλος της θητείας του, κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων και εγκατέλειψε το Εκουαδόρ, μετεγκαταστάθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση, αλλά αργότερα του απονεμήθηκε χάρη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ευρώπη αποφασίζει για τη δημοκρατία της, όχι εσύ»
«Από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης, αλλά και υπερήφανοι που αποτελούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Η κινηματογραφική απόδραση της Μαρία Κορίνα Ματσάδο από την Βενεζουέλα - Η μεταμφίεση, η περούκα και το ταξίδι από Καραϊβική μέχρι Όσλο
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες, όταν βγήκε από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στο Όσλο, και χαιρέτησ πλήθος υποστηρικτών που επευφημούσαν τη νέα νικήτρια του Νόμπελ
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάντο αντιδρά καθώς κατευθύνεται προς το Στόρτινγκ, στο Όσλο