Κόσμος

Η Βρετανία αυξάνει τις πυρηνικές κεφαλές για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια

Ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα πως η Βρετανία θα αυξήσει πάνω από το 40% το όριο των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει.

Η Ντάουνινγκ Στριτ εξήγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως ο κ. Τζόνσον θα παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τα συμπεράσματα έκθεσης για την άμυνα, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας, που θα καθορίσει την γραμμή της κυβέρνησης την προσεχή δεκαετία.

260 πυρηνικές κεφαλές

Σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Guardian και Sun, η κυβέρνηση των Τόρις σκοπεύει να αυξήσει στις 260 τον μέγιστο αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που επιτρέπεται να αποθηκεύονται στη χώρα, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμευθεί να μειώσει το απόθεμα των πυρηνικών της όπλων στις 180 πυρηνικές κεφαλές περί τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Κατά τα δύο βρετανικά ΜΜΕ, η Ντάουνινγκ Στριτ επικαλείται το «μεγεθυνόμενο φάσμα απειλών» από τη σκοπιά της τεχνολογίας και του στρατιωτικού δόγματος διαφόρων παραγόντων για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή πορείας, η οποία δεν έχει προηγούμενο από το 1991.

Η έκθεση προειδοποιεί εναντίον της «ρεαλιστικής πιθανότητας» κάποια τρομοκρατική οργάνωση να «μπορέσει να διαπράξει επίθεση ΡΒΧΠ (σ.σ. με ραδιολογικά, βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα) ως το 2030», αλλά και εναντίον της «ενεργής απειλής» και της «συστημικής πρόκλησης» που αντιπροσωπεύουν κατά το κείμενο η Ρωσία και η Κίνα αντίστοιχα.

«Μια ελάχιστη, αξιόπιστη, ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή, ενταγμένη στην άμυνα του NATO, παραμένει ουσιώδης για την εγγύηση της ασφάλειάς μας», κατά την έκθεση.

Η αλλαγή πλεύσης αυτή καταγράφεται καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει μετά το Brexit καθεστώς μεγάλης δύναμης στο διεθνές σκηνικό, εφαρμόζοντας το δόγμα που συνοψίζει ο όρος «Global Britain».

Η μεταβολή αυτή «θα παραβιάσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (η Βρετανία) στο πλαίσιο της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», κατήγγειλε χθες Δευτέρα σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

«Ανεύθυνη και επικίνδυνη απόφαση»

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει το απόθεμά του σε όπλα μαζικής καταστροφής εν μέσω πανδημίας είναι ανεύθυνη, επικίνδυνη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», στηλίτευσε η Μπεατρίς Φιν, η διευθύντρια αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η οργάνωση Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (Campaign for Nuclear Disarmament, CND) από την πλευρά της βλέπει στην εξέλιξη αυτή το «πρώτο βήμα προς μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», και χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης του ΗΒ «τεράστια πρόκληση στην παγκόσμια σκηνή».

«Ενώ ο κόσμος συζητάει για την πανδημία (του νέου κορονοϊού) και το κλιματικό χάος, είναι απίστευτο το ότι η κυβέρνησή μας επιλέγει να μεγεθύνει το βρετανικό πυρηνικό οπλοστάσιο», υπογράμμισε η γενική γραμματέας της, η Κέιτ Χάντσον, για την οποία η «κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων και η κατασπατάληση των πόρων μας είναι ανεύθυνη και δυνητικά καταστροφική προσέγγιση» της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 1
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 3
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των αδερφών Μενέντεζ - Θα παραμείνουν φυλακή για τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ δεν θα αποφυλακιστούν υπό όρους – Οι αρχές της Καλιφόρνιας απέρριψαν το αίτημά τους, κρίνοντας ότι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο
τα αδέλφια Μενέντεζ
Ο Τραμπ αντιδρά με τον ρωσικό βομβαρδισμό αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία – «Δεν είμαι ευτυχής για οτιδήποτε αφορά τον πόλεμο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ρωσική επίθεση εναντίον αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται τη συνέχιση αυτής της αιματηρής σύγκρουσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Πούτιν για Τραμπ: Οι ηγετικές ικανότητές του θα βοηθήσουν να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ρωσίας - Αμερικής - Σχέδια για κοινά έργα σε Αρκτική και Αλάσκα
«Αισιοδοξώ ότι οι ηγετικές ικανότητες του προέδρου Τραμπ, είναι μια καλή εγγύηση ότι οι σχέσεις θα αποκατασταθούν»
Πουτιν - Τραμπ 3