Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Κολοσσαίο είναι …Τουρκικό 

Το Κολοσσαίο είναι …Τουρκικό 
Πίνακας ζωγραφικής του 1872, που … δείχνει την αρένα μάχης

Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν Ρωμαϊκή αρένα στην Τουρκία, παρόμοια με το Κολοσσαίο στη Ρώμη και οι πανηγυρισμοί τους έφτασαν μέχρι τα Τίρανα, ειδικά μετά την απόφαση Ερντογάν να τους φτιάξει ολοκαίνουργιο νοσοκομείο στην πόλη Φιέρι.

Οι γείτονες Τούρκοι, θεωρούν ότι τους μονομάχους στον αγώνα ζωής και θανάτου, παρακολουθούσαν 20.000 θεατές. Μάλιστα η αρένα τους που είναι σήμερα «θαμμένη» και καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, φέρεται να έχει και το σχήμα ημισελήνου. Η ανακάλυψη έγινε μετά από αρκετές ανασκαφές στην περιοχή της Μασταύρα. 

Πολύ … μπροστά οι γείτονες μας

Ωστόσο, οι Τούρκοι αρχαιολόγοι είναι «φειδωλοί» αφού θεωρούν ότι η δική τους αρένα είναι μικρότερη από το Κολοσσαίο της Ρώμης που ξεκίνησε την κατασκευή του, το 70 μ.Χ. και μπορούσε να φιλοξενήσει συνολικά 50.000 έως 80.000 θεατές.

Η ανακάλυψη θεωρήθηκε πολύ σπάνια και σημαντική από τον αρχαιολόγο Σεμπάτ Ακουρνάζ  που δήλωσε: “Δεν υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα τέτοιου αμφιθεάτρου μέσα και γύρω από την Ανατολία.

Είναι το μόνο παράδειγμα που επέζησε με αυτόν τον πολύ σταθερό τρόπο. Το κτήριο δεν είναι ορατό λόγω των θάμνων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αμφιθεάτρου είναι υπόγειο. Τα υπόγεια τμήματα είναι πολύ καλά διατηρημένα», κατέληξε ο Τούρκος αρχαιολόγος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις