Οικονομία

Συνέδριο Economist με Τόμσεν και Βίζερ με άρωμα 2010

Δυο «φίλοι από τα παλιά, ο Πολ Τόμσεν και ο Τόμας Βίζερ μίλησαν στο συνέδριο του Economist με θέμα “Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης”. Και αυτά που είπαν θύμισαν άλλες εποχές. 

Σε επίπεδο Ευρωζώνης γενικότερα θα δημιουργηθούν σημαντικές πιέσεις για μείωση των χρεών και θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις για λιτότητα στο μέλλον μετά την πανδημία εκτίμησε ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν.

Η ευρωπαϊκή κρίση ανέφερε ο κ.Τόμσεν δεν επέφερε τις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν σε επίπεδο Ευρώπης και επισήμανε ότι διογκώνεται το χρέος σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Μιλώντας ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ.Τόμσεν έκανε λόγο για «παθογένειες που γεννά το πελατειακό της σύστημα», επισημαίνοντας πως η χώρα προχωρεί σε ορισμένες παρεμβάσεις στους τομείς ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις στον τομέα ψηφιακής μετάπτωσης, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες. Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έκανε προσπάθειες στον τομέα κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, όπως το εργασιακό, που «δεν ευοδώθηκαν λόγω του πελατειακού κράτους».

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group και νυν οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Βίζερ ανέφερε ότι στην ελληνική περίπτωση έγινε λανθασμένα η διαπίστωση ότι το μοναδικό πρόβλημα ήταν το δημοσιονομικό και το γεγονός αυτό είχε συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Όταν εκδηλώθηκε αρχικά η κρίση, δεν υπήρχε κάποιος στην Ευρώπη που να μπορούσε να βάλει κάτω ένα τέτοιο πρόγραμμα προσαρμογής όπως αυτό στην Ελλάδα.

Ο κ. Βίζερ επισήμανε γενικότερα ότι στην αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη υπήρχε απουσία των απαιτούμενων εργαλείων, τα οποία έπρεπε να δημιουργήσεις εκείνη την ώρα από την αρχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Alpha Bank εισάγει το πλαίσιο πράσινων ομολόγων με στόχο την επίσπευση των πρωτοβουλιών βιώσιμης χρηματοδότησης
Το νέο Πλαίσιο στοχεύει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση επενδυτών σε πράσινα ομόλογα παρέχοντας σαφή πορεία για άντληση κεφαλαίων που θα διατίθενται σε έργα με σημαντικά ρητά περιβαλλοντικά οφέλη
Κατάστημα της Alpha Bank
ΣΕΒ: Θετικά αξιολογούν οι επιχειρήσεις την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την δική τους πορεία
Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς δεν διαθέτουν ούτε το μέγεθος και τις υποδομές των μεγάλων, ούτε την ευελιξία και την ταχύτητα αντίδρασης των μικρών
Ο Σπύρος Θεοδορώπουλος