Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 5,27% στις τράπεζες την τελευταία εβδομάδα

Με κέρδη 1,88% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, συμπληρώνοντας τρεις εβδομάδες ανόδου στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 7,04%.

Η αγορά κινείται πλέον σε υψηλά 14 μηνών και «βλέπει» προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 10%, ενώ από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 σημειώνει υψηλά κέρδη άνω του 80%.

Σύμφωνα με την Citigroup οι ελληνικές μετοχές παραμένουν αρκετά «φθηνές» σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες, καθώς ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) βρίσκεται μόλις στο 13.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αντίστοιχος δείκτης 12μήνου διαμορφώνεται στο 20, με τις αμερικανικές μετοχές να έχουν επίδοση 23 και τις γερμανικές 16,6.

Οι δείκτες στη Wall Street αλλά και οι ευρωπαϊκές μετοχές στις αρχές της εβδομάδος κατέγραψαν νέα ιστορικά ρεκόρ καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, χάρη στα τεράστια πακέτα μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά της COVID-19.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 891,69 μονάδες, έναντι 875,22 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,88%.

Από τις αρχές Απριλίου σημειώνει κέρδη 3,08%, ενώ από τις αρχές του 2021 καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 10,22%.

Τεχνικά, αντίσταση στην ανοδική πορεία της αγοράς υπάρχει στη ζώνη των 890-900 μονάδων, ενώ στηρίξεις υπάρχουν στις 860 και χαμηλότερα στις 830 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,34%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με κέρδη 2,75%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 5,27%, ενώ από τις αρχές του 2021 σημειώνει κέρδη 12,25%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 326,738 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,685 εκατ. ευρώ, από 80,893 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,015 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 59,323 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 5,458 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ανησυχίες για νέα κακά μαντάτα για τον πληθωρισμό – Πιέσεις για τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων της Fed
Μια έκθεση που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025 προβλέπεται να δείξει ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 2,9% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.
Αμερικανική σημαία μπροστά από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ
Αγρότες: Στροφή από την επιδοματική την αναπτυξιακή πολιτική φέρνει η κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός του 2028 – 2034θα προβλέπει -όπως φαίνεται από το σχέδιο που παρουσίασε τον Ιούλιο η Κομισιόν αλλά και από τις πιθανότατες αναθεωρήσεις του – χαμηλότερα κονδύλια για τους αγρότες
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 7