Πολιτική

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την Έκτακτη Σύνοδο της EE – Τι θα συζητηθεί

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στις εργασίες της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία έρχεται να προστεθεί η πράξη κρατικής αεροπειρατείας της Λευκορωσίας με τη σύλληψη δημοσιογράφου που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία, ενώ θα εξεταστούν οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και η επικείμενη θεσμική Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, στα μέσα Ιουνίου.

Την Τρίτη, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα ζητήματα της πανδημίας, των εμβολίων και του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, το νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου. Ήδη οι τεχνικές συζητήσεις των κρατών-μελών για την εφαρμογή του Πιστοποιητικού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, αναμένεται να συζητηθεί η πιθανή σύναψη συμβολαίων και με άλλες εταιρείες. Σημειώνεται δε ότι η Ε.Ε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται για την κάλυψη παγκόσμιων αναγκών για τα εμβόλια και θα συζητηθεί η διεθνής αλληλεγγύη για την καταπολέμηση της πανδημίας και οι τρόποι αύξησης της διανομής των εμβολίων προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2020, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αυξηθεί η κλιματική φιλοδοξία με ορίζοντα το 2030 και επανέρχονται στο θέμα αυτό πριν από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% για τη μείωση των εκπομπών».

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει του πακέτου των νομοθετικών προτάσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% ως το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη δημοσιογράφο Βασιλική Πολύζου για συκοφαντική δυσφήμηση
Η προσφυγή συνδέεται με δηλώσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι ισχυρισμοί της ενάγουσας για συνεργασία και ανεξόφλητα τιμολόγια περίπου 16.000 ευρώ
Ζωή Κωνσταντοπούλου 14
Γιώργος Γεραπετρίτης από Γενεύη: «Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη
Στην 61η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ ζήτησε στήριξη του θεσμού εν μέσω κρίσης ρευστότητας και παρουσίασε την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο την περίοδο 2028–2030
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο Σ.Α. του ΟΗΕ
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει ποινικές ευθύνες για Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη στο πόρισμά της
Η πλειοψηφία κάνει λόγο για διαχρονικά και διακομματικά προβλήματα στον Οργανισμό, υπερασπίζεται τη σύσταση Εξεταστικής αντί Προανακριτικής και προβάλλει την έκταση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως ένδειξη «πλήρους διερεύνησης»
Οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάκης Βορίδης
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί Προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη
Στην πορισματική του έκθεση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στην κυβερνητική πλειοψηφία «συγκάλυψη» και κάνει λόγο για σοβαρές ενδείξεις ποινικών ευθυνών των δύο πρώην υπουργών
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ