Κόσμος

Κορονοϊός: «Το εμβόλιο μόνη προστασία από την ινδική μετάλλαξη» – Τι λέει Γερμανός λοιμωξιολόγος

Να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προστατευθούμε από την ινδική παραλλαγή του κορονοϊού τονίζει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Γερμανίας Κρίστιαν Ντρόστεν

«H Γερμανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο με τους εμβολιασμούς. Μετά τις αρχικές δυσκολίες, βρίσκεται τώρα μπροστά συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εμβολιασμοί προχωράνε πολύ γρήγορα σε μας και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της σοβαρότητας της νόσου, έτσι ώστε κάποια στιγμή το καλοκαίρι να πρέπει να γίνει μια διαφορετική εκτίμηση της όλης κατάστασης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση. Όσον αφορά στην ινδική παραλλαγή του κορονοϊού (Β.1.617), απλώς πρέπει να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν στο podcast «Coronavirus Update» του δικτύου NDR.

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Γερμανίας θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίδραση των πρόσφατων μέτρων χαλάρωσης. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχω την εντύπωση ότι καταστρέφονται τα πάντα μετά τα πρώτα βήματα ανοίγματος στην Γερμανία. Δεν ανησυχώ γι ‘αυτό αυτήν τη στιγμή. Σε γενικές γραμμές, η υπαίθρια εστίαση, για παράδειγμα, σίγουρα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα – ειδικά επειδή τα αρνητικά αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην περίπτωση αυτή».

Ο Ντρόστεν αντέκρουσε τις απόψεις σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των κρουσμάτων σε πολλές χώρες μειώθηκε από μόνος του και μόνο λόγω των υψηλών πλέον θερμοκρασιών. «Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι οι θερμοκρασίες φρόντισαν τα πάντα. Εάν υποτεθεί ότι τα μέτρα ήταν μάταια, θα ήταν άδικο», όπως είπε.

«Σχετικά με την εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής (B.1.617) στη Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Υπάρχει ο φόβος ότι η πιθανότητα μετάδοσης θα αυξηθεί έως και 50%. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να την μειώσουν. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι διαφορετική από αυτήν που ήταν στο τέλος του 2020, όταν εμφανίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7. Τότε, το χειμερινό κύμα του κορονοϊού είχε αυξηθεί, ενώ τώρα το τρίτο κύμα έχει επιβραδυνθεί κατά πολύ και πολλοί πολίτες προστατεύονται από τα εμβόλια. Επίσης η παραλλαγή Β.1.617 καταγράφηκε μαζικά στην Ινδία – και δυστυχώς είναι γνωστό ότι η πρόοδος του εμβολιασμού εκεί είναι κοινωνικά ανισομερής», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer / Biontech και Astrazeneca προστατεύουν πραγματικά καλά από την ινδική μετάλλαξη μετά από διπλό εμβολιασμό. Ο Ντρόστεν είπε σχετικά ότι «είναι προφανές πως ο πρώτος εμβολιασμός δεν βοηθά τόσο πολύ, οπότε πρέπει να ολοκληρώνεται γρήγορα».

Η δημοσιευθείσα χθες στο ειδικό περιοδικό “Science” μελέτη του αποδεικνύει τις αρχικές του εκτιμήσεις για τη μολυσματικότητα και των παιδιών. Η μελέτη τεκμηριώνει επίσης την υπόθεση ότι ένα σχετικά μικρό ποσοστό αυτών που έχουν μολυνθεί ευθύνεται για έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μολύνσεων.

Όπως εξήγησε ο Ντρόστεν στο podcast, «υπάρχουν μολυσμένα άτομα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, με εξαιρετικά υψηλό ιικό φορτίο. Στη μελέτη αυτή αφορούσε περίπου στο 9% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν. Σε αυτό συγκαταλέγεται επίσης και ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που εμφανίζουν στην χειρότερη περίπτωση ήπια συμπτώματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της νόσου. Ακόμα και άτομα ασυμπτωματικά άτομα συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών».

Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο μόλυνσης από φαινομενικά υγιή άτομα που έχουν όμως στην πραγματικότητα μολυνθεί, οι επιστήμονες τονίζουν στα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας τη σημασία των προστατευτικών μέτρων όπως είναι η τήρηση της απόστασης και η χρήση μάσκας.

«Η μέγιστη απέκκριση του ιού (εκκρίσεις του αναπνευστικού) ανιχνεύεται μία έως τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Γι ‘αυτό ο ιός είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί», κατέληξε ο Ντρόστεν.

Πηγή: dpa, NDR

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1