Κόσμος

Ο Μακρόν θεωρεί ότι η ιδέα για διάλογο με την Ρωσία κατέγραψε πρόοδο

«Δεν είναι μια τραγωδία» στα μάτια του Εμανουέλ Μακρόν η άρνηση πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, όπως πρότεινε η Γαλλία και η Γερμανία, με τον Γάλλο πρόεδρο να κρίνει ότι η ιδέα ενός διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας κατέγραψε πάραυτα μια πρόοδο στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχω καμία εμμονή για μια σύνοδο κορυφής των 27» με την Μόσχα, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προτιμώντας να εκφράσει ικανοποίηση που οι Ευρωπαίοι «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στο ρωσικό ζήτημα». «Θα είμαι ειλικρινής. Δεν χρειάζομαι μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να δω τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον έχω δει πολλές φορές ως πρόεδρος θα συνεχίσω να τον βλέπω».

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι φύγαμε από μια καθαρά αντιδραστική λογική αναφορικά με τη Ρωσία», είπε, χαρακτηρίζοντας την αλυσίδα των ρωσικών «επιθέσεων και προκλήσεων» που ακολουθούνται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις «μια λογική που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική».

Μια «κυρίαρχη Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», συνομιλώντας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτήν την εβδομάδα, τόνισε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ την ίδια στιγμή των δηλώσεων του Μακρόν. Παρίσι και Βερολίνο έφεραν ανεπιτυχώς στην ατζέντα των 27 την επανέναρξη διαλόγου με τη Μόσχα, συναντώντας την άρνηση από αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, για να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι «επιτρέπουν σε άλλους να μιλούν για τον έλεγχο των όπλων στο έδαφός μας», ενώ «δεν καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Είδαμε τον πρόεδρο Μπάιντεν να συναντά τον πρόεδρο Πούτιν πριν από μια εβδομάδα. Είπα στους φίλους μου γύρω από το τραπέζι: Δεν ζήτησε τη γνώμη σας. Και τους βλέπετε να συναντιούνται και αυτό δεν σας σοκάρει. Εμείς είμαστε οι παράξενοι», συμπλήρωσε.

Τα κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία, η Σουηδία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στην επανέναρξη διαλόγου με τον Ρώσο ηγέτη ο οποίος, σύμφωνα με τους ηγέτες αυτών των ευρωπαϊκών χωρών, εντείνει τις επιθετικές ενέργειες κατά των κρατών μελών της ΕΕ και των γειτονικών χωρών με τη Ρωσία.

«Παρατηρούμε την αυταρχική εκτροπή αυτής της χώρας παρατηρούμε την εκτροπή προς τον εκφοβισμό (..), την παρεμβατικότητά της», ανέφερε από το Παρίσι ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Σε καθεμία από αυτές τις καταστάσεις, καταδικάζουμε, επιβάλλουμε κυρώσεις και έχουμε μια κατηγορηματική θέση. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι είναι σημαντικό να συνομιλούμε με τη Ρωσία, χωρίς να είμαστε αφελείς», είπε.

«Πρέπει να συνομιλούμε για να έχουμε μια σταθερότητα στρατηγική διατηρώντας παράλληλα μια σχέση», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχουν οι Αμερικανοί που είναι ειδικοί σε διάλογο με τη Ρωσία και οι Ευρωπαίοι που είναι ειδικοί στις κυρώσεις. Όλοι πρέπει να κάνουν και τα δύο».

Ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσαν ότι στηρίζουν τη γαλλογερμανική πρόταση, πολλοί άλλοι ηγέτες αντιτάχθηκαν.

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς δήλωσε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να επιβραβεύσει τη Ρωσία με μια σύνοδο κορυφής, παρόλο που η διπλωματία απέτυχε να θέσει τέλος στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο Λίβυος στρατηγός Οσάμα Αλ-Μασρί για βασανισμούς μεταναστών – Είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ιταλικές αρχές πριν ένα χρόνο
Ο Αλ-Μασρί είχε συλληφθεί προηγουμένως στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, δολοφονία και σεξουαλική βία
Ιταλική αστυνομία
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται ότι όλος ο κόσμος συνωμότησε εναντίον του
«Εμφανίστηκαν ως διά μαγείας», απάντησε για τα δεδομένα που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και δείχνουν ότι έψαχνε για το πώς σβήνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα
Γάλλοι αστυνομικοί
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, σε μια σπάνια, δικομματική επίδειξη δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγόρησαν κορυφαίο αξιωματούχο ότι στελέχη υπουργείου δίνουν την εντύπωση ότι υπονομεύουν την πολιτική του Τραμπ
Λευκός Οίκος
Τουρκία: Συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών με αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για την εκεχειρία στη Γάζα
Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος για να συζητήσουν την εφαρμογή των επόμενων φάσεων του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός
Μέλος της Χαμάς στη Γάζα