Κόσμος

«Πυρά» του Έντι Ράμα στην ΕΕ από το συνέδριο του Economist

«Οι σχέσεις των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ δεν έχουν μετεξελιχθεί» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Η κατάκτηση της Τροίας πήρε χρόνια, κάπως έτσι εξελίσσεται και η πορεία των Βαλκανίων στους κόλπους της ΕΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας σε αυτό το πνεύμα, σημείωσε πως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζουν τη δεύτερη έκδοση «περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ. Η ΕΕ είναι μια προσομοίωση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ, «ουδείς κινείται», προσέθεσε.

Παράλληλα, ο Έντι Ράμα υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ. «Τα Βαλκάνια βρίσκονται στη διαδικασία της ενσωμάτωσης πολλά χρόνια και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε μέλος της Ευρώπης» ανέφερε συγκεκριμένα. Ωστόσο, είπε πως «είναι πολύ κουραστικό να προσπαθούμε ή να αποτρεπόμαστε ή να μένουμε στην αίθουσα αναμονής», υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές και δεν θέλουμε να ψάξουμε άλλες εναλλακτικές».

Click4more: Χαρούμενος ο Ζόραν Ζάεφ στο Economist για τη συμφωνία με τη ΔΕΣΦΑ

Εστιάζοντας περισσότερο στη σημασία της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας, είπε πως «είναι η πρώτη φορά ως έθνος που μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας, και όχι να επιλέξει κάποιος άλλος για μας». Προέταξε πως «πρέπει να συνεχίσουμε και εν τω μεταξύ κάνουμε αυτό που πρέπει, να προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις, να κάνουμε όλα τα βήματα για να φτάσουμε στον στόχο». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε: «Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι αυτό που μας εξασφαλίζει η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι ένα μοναδικό εργαλείο εκσυγχρονισμού. Δεν μπορούμε να το επινοήσουμε εμείς αυτό. Αυτός ο εκσυγχρονισμός έχει να κάνει με την οικοδόμηση κρατών σε αυτή την περιφέρεια που λειτουργούν ως δημοκρατίες, που έχουν θεσμούς οι οποίοι υπερβαίνουν τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και κράτους που είναι ασφαλείς και σταθερές».

Αναφερόμενος τέλος στην Ελλάδα, ο Έντι Ράμα τόνισε πως είναι σημαντικό που είναι παρούσα στην περιοχή και συνδράμει στην περιφερειακή συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση του Πάπα Λέοντα με τον Αλ Πατσίνο και τον παραγωγό της ταινίας «Maserati: The Brothers» στο Βατικανό
Ο σπουδαίος ηθοποιός βρέθηκε στην Ιταλία για τα γυρίσματα της νέας ταινίας, της οποίας το καστ αποτελείται επίσης από τους Άντονι Χόπκινς, Άντι Γκαρσία, Τζέσικα Άλμπα, Μισέλ Μορόνε και Σαλβατόρε Εσπόζιτο
Αλ Πατσίνο και Πάπας Λέων
Το Ισραήλ με νέο θαλάσσιο αντιαεροπορικό σύστημα αναχαιτίζει τους ιρανικούς πυραύλους – Άμαχος πληθυσμός τα θύματα εκατέρωθεν
Το Ισραήλ έπληξε νοσοκομείο στην ιρανική πόλη Κερμανσάχ - «Καταστρέψαμε το ένα τρίτο» των εκτοξευτήρων πυραύλων εδάφους- εδάφους του Ιράν και έχουμε τον πλήρη εναέριο έλεγχο της Τεχεράνης», λέει ο Ισραηλινός στρατός
Ιρανικοί πύραυλοι πάνω από την πόλη Ασκελόν
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
15