Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: Εισαγγελέας ερευνά όλες τις φετινές μεγάλες φωτιές

«Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 76 δασικές πυρκαγιές. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, στη Δυτική Αττική, έχει πλέον οριοθετηθεί. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή για την διασφάλιση της περιμέτρου και θα παραμείνουν ισχυρές μέχρι και τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς».

Αυτά τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές το απόγευμα της Παρασκευής (20.08.2021), ενώ προσέθεσε πως «πραγματοποιείται διαρκώς επιτήρηση της περιοχής από μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Και σήμερα μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 18 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Μπέριεβ, κυρίως για την διαβροχή της περιμέτρου της πυρκαγιάς».

Αναφερόμενος στον Ελληνικό Στρατό ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «διαθέτει σημαντικό αριθμό αξιωματικών και οπλιτών, αλλά και πλήθος επίγειων, εναέριων και πλωτών μέσων, τόσο στο πεδίο όσο και σε σταθμούς βάσης, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα», ενώ για την ΕΛΑΣ, υπογράμμισε:«Διαθέτει πλήθος στελεχών σε όλη την περιοχή, όχι μόνο για την διευκόλυνση των πολιτών αλλά και για την φύλαξη περιουσιών όταν χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις τις προηγούμενες ημέρες. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που συνδράμουν αποφασιστικά όλες αυτές τις μέρες ώστε να διασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης».

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Δασκαλειό στην Κερατέα, σημείωσε ο υπουργός: «Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και σε ελάχιστο χρόνο επεκτάθηκε προς τα πρώτα σπίτια. Αποτέλεσμα ήταν ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος να εισηγηθεί την εκκένωση του οικισμού Πανόραμα και στη συνέχεια αυτή η πυρκαγιά έφτασε στα πρώτα σπίτια απειλώντας τα και μπήκε στους γύρω οικοπεδικούς χώρους. Κι όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες η πυρκαγιά οφείλεται σε χρήση φωτοβολίδας από κάποιον ή κάποιους συμπολίτες μας.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών μας η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Το συγκεκριμένο περιστατικό ερευνάται από την Ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ήδη συνεργάζεται στενά και συστηματικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΣ και της ΕΛΑΣ για την εις βάθος διερεύνηση των αιτίων όλων των μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ακόμη ότι «παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή νύχτα και μέρα και σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών», ενώ όσον αφορά τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επισήμανε:«Αύριο αναμένουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και αυξημένη ένταση των ανέμων. Συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουμε σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως απαραίτητη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14