Κόσμος

Λίβανος: Κατασχέθηκαν 20 τόνοι νιτρικού αμμωνίου σαν αυτό που ισοπέδωσε την Βηρυτό

Συνολικά 20 τόνους νιτρικού αμμώνιου, της ίδιας χημικής ουσίας που προκάλεσε την πολύνεκρη, καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από έναν χρόνο κατέσχεσαν οι αρχές του Λιβάνου, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (ANI).

Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια λευκή, άοσμη σκόνη που χρησιμοποιείται ως λίπασμα αλλά και ως συστατικό για εκρηκτικές ύλες.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού στοίχισε τη ζωή σε 214 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 6.500 τραυματίστηκαν. Οι αρχές παραδέχτηκαν ότι σε αποθήκη του λιμανιού φυλάσσονταν, χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τεράστιες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου.

Σύμφωνα με το ΑΝΙ, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έρευνα την Παρασκευή σε μια αποθήκη λιπασμάτων στην κοιλάδα Μπεκάα και σε ένα φορτηγό εντόπισαν 20 τόνους της επικίνδυνης ουσίας. Το φορτίο μεταφέρθηκε «σε ασφαλή χώρο».

Ένα μεγάλο μέρος της κοιλάδας Μπεκάα θεωρείται προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ, του ένοπλου κινήματος που ασκεί μεγάλη επιρροή στον Λίβανο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ Μαουλάουι πήγε στην Μπεκάα και ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους στην περιοχή. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μεταφέρουμε αυτές τις ουσίες σε ασφαλή χώρο, μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη» ώστε να αποφευχθεί «μια καταστροφή», τόνισε.

Ένας υπεύθυνος της εταιρίας στην οποία ανήκει το φορτίο είπε ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. «Ένας υπάλληλός μας ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το νιτρικό αμμώνιο (στην αποθήκη). Εργαζόμαστε στον τομέα της βιομηχανίας λιπασμάτων και τροφίμων εδώ και 40 χρόνια», εξήγησε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ αφήνει πάλι «παράθυρο» για συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά – «Ήταν κοντά στην κατασκευή πυρηνικού όπλου»
Ο Aμερικανός Πρόεδρος σχολίασε πως το Ισραήλ τα πάει περίφημα στις επιθέσεις εναντίον της Τεχεράνης για την καταστροφή των πυρηνικών της εγκαταστάσεων
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στον Καναδά 6
Όσα είναι γνωστά για το πυρηνικό «φρούριο» Φορντό στο Ιράν που στοχεύει το Ισραήλ - Γιατί δεν είναι το νέο Τσέρνομπιλ;
Σε αντίθεση με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου ένα πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας– το Φορντό χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε μορφή εξαφθοριούχου αερίου που είναι επικίνδυνο αλλά δεν παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό ραδιολογικού κινδύνου
Ιρανοί τεχνικοί εργάζονται στο Φορντό σε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής καυσίμου ουρανίου για έναν σχεδιαζόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, λίγο έξω από την πόλη Ισφαχάν, 410 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης το 2009 2