Κόσμος

Συρία: 62 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε καταυλισμούς προσφύγων – Μαρτυρίες μέσα από τα camp

Τραγικές είναι οι συνθήκες σε δύο καταυλισμούς εκτοπισμένων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, τουλάχιστον 62 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους καταυλισμούς. Η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επαναπατριστούν τα παιδιά από το εξωτερικό που είναι παγιδευμένα στην ανασφάλεια.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Πότε θα αρχίσω να ζω;» η ΜΚΟ αναφέρεται στις αφόρητες συνθήκες στους καταυλισμούς Αλ Χολ και Ροτζ στη Συρία, υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι – συμπεριλαμβανομένων περίπου 40.000 παιδιών –, ανάμεσά τους πολλά μέλη οικογενειών αλλοδαπών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Υποσιτισμός, ασθένειες, έλλειψη υγιεινής, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, πυρκαγιές: 62 παιδιά, ή περίπου δύο κάθε εβδομάδα, έχουν πεθάνει στον καταυλισμό Αλ Χολ από την αρχή της χρονιάς, τονίζει η Save the Children, ενώ 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, δολοφονήθηκαν.

Επαναπατρισμός τώρα για τα παιδιά

Στον Αλ Χολ μόλις το 40% των παιδιών έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ενώ στον Ροτζ, το 55% των οικογενειών λέει πως είναι ενήμερο πως παιδιά κάτω των 11 ετών εργάζονται.

«Είναι πιο επείγον παρά ποτέ οι ξένες κυβερνήσεις πολίτες των οποίων βρίσκονται στον Αλ Χολ και στον Ροτζ (…) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επαναπατρίσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους», κρίνει η οργάνωση.

Η Save the Children επικρίνει ιδιαίτερα στην έκθεσή της τις χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και την Αυστραλία για την απραξία τους.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το Λονδίνο δεν έχει επαναπατρίσει παρά τέσσερα παιδιά Βρετανών επί συνόλου περίπου εξήντα που ζουν στους καταυλισμούς, ενώ το Παρίσι έχει επαναπατρίσει 35 παιδιά Γάλλων από τα όχι λιγότερα από 320 που ζουν εκεί.

Τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επαναπάτρισαν μητέρες και παιδιά, «αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι εφικτό να σωθούν ζωές όταν υπάρχει πολιτική βούληση», τονίζει η Save the Children.

«Η βία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στον Αλ Χολ (…) φόνοι, απόπειρες φόνων, επιθέσεις και εμπρησμοί» καταγράφονται συνεχώς.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες παιδιών, όπως η Μαριάμ, 11 ετών, από τον Λίβανο. «Δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτή τη ζωή. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το περιμένουμε», είπε τον Μάιο.

Το μικρό κορίτσι σκοτώθηκε, η μητέρα του τραυματίστηκε και ο αδελφός του αγνοείται έπειτα από άκαρπη απόπειρα απόδρασης από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τη Save the Children.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων, οι περισσότερες χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, ή κάνουν επαναπατρισμούς με το σταγονόμετρο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνουν τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνοιξε η διαθήκη του Τζόρτζιο Αρμάνι – Ο σύντροφός του κληρονομεί μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας του
Η διαδοχή του Ιταλού δημιουργού χαράζει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον σύντροφό του Λέο Ντελ’ Όρκο, τους οικογενειακούς κληρονόμους και το ίδρυμά του, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή είσοδο της LVMH
Ο Τζόρτζιο Αρμάνι 1
Ο τελευταίος άνθρωπος που αντιπαρατέθηκε με τον Τσάρλι Κερκ πριν τη δολοφονία του ξεσπά: «Διαφωνούσα μαζί του, αλλά ήταν άνθρωπος»
Ο 29χρονος Χάντερ Κόζακ, φοιτητής μαθηματικών, είναι ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Κερκ στη σκηνή του πανεπιστήμιο Γιούτα Βάλεϊ στις ΗΠΑ
Τέντα
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Το Time προειδοποιεί για τη δίνη της πολιτικής βίας στην Αμερική
Ο βίαιος θάνατος του νεαρού συντηρητικού ηγέτη, που έπεσε νεκρός σε πανεπιστημιούπολη, συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ξυπνά το φάντασμα των πολιτικών δολοφονιών που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας
Το εξώφυλλο του περιοδικού Times