Κόσμος

G20: Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τους ηγέτες Ινδίας, Ινδονησίας και Νότιας Κορέας στο περιθώριο της συνόδου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διακήρυξε σήμερα την πρόθεσή του να ενισχύσει την εταιρική σχέση της χώρας του με την Ινδία και την Ινδονησία, κατά τις επαφές που είχε με τους ηγέτες των δύο αυτών χωρών στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη.

Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο Μακρόν συζήτησε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο την κατάσταση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, όπου εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και όπου η Γαλλία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της.

Στις επαφές που είχε με τον Μόντι, οι δύο ηγέτες «διαπίστωσαν τη σύγκλιση μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας όσον αφορά τις αρχές που θα πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας στον Ινδοειρηνικό: την εμπιστοσύνη, την ανεξαρτησία και την ενότητα», πρόσθεσε το Ελιζέ. Την επόμενη εβδομάδα θα οργανωθεί στο Παρίσι μια σύνοδος προκειμένου να προωθήσουν οι δύο πλευρές την κοινή ατζέντα τους.

Η φιλοδοξία της Γαλλίας να εδραιωθεί, χάρη στα υπερπόντια εδάφη της, σε ισχυρή δύναμη της περιοχής του Ινδοειρηνικού, κλονίστηκε από τη ρήξη της με την Αυστραλία, η οποία ακύρωσε τη σύμβαση αγοράς γαλλικών υποβρυχίων και ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο τη σύναψη μιας στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Υπό το πλαίσιο αυτό η Γαλλία επιχειρεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι η Ινδία (που πρόσφατα αγόρασε γαλλικά Rafale), η Μαλαισία και η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, με 270 εκατομμύρια κατοίκους.

Click4more: G20: Καθυστέρησε ο Τζόνσον για την οικογενειακή φωτογραφία – «Μποοορις» φώναξε ο Ντράγκι

Οι πρόεδροι Μακρόν και Ουιντόντο «αποφάσισαν να εργαστούν για μια πραγματικά ενισχυμένη στρατηγική συνεργασία στον Ινδοειρηνικό» η οποία θα βασιστεί κυρίως «στο θέμα της πράσινης μετάβασης, τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάπτυξης στην Ινδονησία και την ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19», πρόσθεσε το Ελιζέ.

Η Ινδονησία θα αναλάβει την προεδρία της G20 μετά την Ιταλία.

Ο Μακρόν συνομίλησε επίσης με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, τον Μουν Τζε-ιν, με τον οποίο συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε η περιοχή του Ινδοειρηνικού να γίνει «ένας χώρος σταθερότητας και ευημερίας και να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες καθώς και τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ