Κόσμος

Αϊτή: Ελεύθεροι οι 2 από τους 16 Αμερικανούς κρατούνται όμηροι

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 2 από τους 16 ιεραποστόλους και συγγενείς τους, τους οποίους είχαν απαγάγει άγνωστοι στην Αϊτή.

«Μπορούμε να δώσουμε μόνο περιορισμένες πληροφορίες, αλλά είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι οι δύο όμηροι οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι είναι σώοι και αβλαβείς, έχουν καλό ηθικό και τους παρέχονται φροντίδες», ανέφερε η οργάνωση Christian Aid Ministries σε δελτίο Τύπου.

Η ομάδα, αποτελούμενη από 16 υπηκόους των ΗΠΑ και έναν του Καναδά, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, απήχθη τη 16η Οκτωβρίου, αφού επισκέφθηκε ορφανοτροφείο στην καρδιά περιοχής που ελέγχει μια από τις ισχυρότερες συμμορίες της Αϊτής.

Η Christian Aid Ministries, θρησκευτική οργάνωση με έδρα το Οχάιο, διευκρίνισε ότι η ομάδα αποτελείτο από 12 ενηλίκους ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών και πέντε παιδιά ηλικίας 8 μηνών, 3, 6, 13 και 15 ετών.

«Δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε, ούτε να επιβεβαιώσουμε, τα ονόματα των προσώπων που αφέθηκαν ελεύθερα, τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους, την καταγωγή τους ούτε το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή», ανέφερε ακόμη η εκκλησιαστική οργάνωση, ζητώντας διακριτικότητα από όσους είναι ενήμεροι για τις λεπτομέρειες αυτές.

«Αποδείξεις ζωής»

Τα μέλη της συμμορίας «400 mawozo» που πήρε τους 17 όμηρους απαίτησαν ένα εκατομμύριο δολάρια λύτρα για τον καθέναν τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, ο αρχηγός της συμμορίας απειλούσε να εκτελέσει τους ομήρους.

Μερικές ημέρες αργότερα, η αϊτινή αστυνομία ανακοίνωνε πως «έλαβε αποδείξεις ότι όλοι οι όμηροι είναι ζωντανοί».

Αρκετοί πράκτορες του FBI, της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, συνεργάζονται με τις αϊτινές αρχές και το κλιμάκιο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση απαγωγών που διαπραγματεύεται με τους απαγωγείς για πάνω από έναν μήνα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατατάσσει την Αϊτή στον κατάλογο των χωρών όπου δίνει οδηγία να μην ταξιδεύουν οι πολίτες της, κυρίως εξαιτίας της έξαρσης των απαγωγών, με θύματα συχνά Αμερικανούς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς συνέστησαν στους πολίτες τους οι οποίοι ζουν στην Αϊτή να προγραμματίσουν την αποχώρησή τους από τη χώρα της Καραϊβικής, όπου οι συμμορίες επεκτείνουν τον έλεγχό τους και προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα τεράστια έλλειψη καυσίμων.

Βαριά οπλισμένες συμμορίες έχουν διαπράξει πάνω από 800 απαγωγές για λύτρα στην Αϊτή από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με το Κέντρο Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Centre d’analyse et de recherches en droits humains, CARDH).

Τον Απρίλιο, δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο πολίτες Γαλλίας – ένας Γάλλος ιερέας και μια Γαλλίδα μοναχή –, απήχθησαν για 20 ημέρες από τη συμμορία «400 Mawozo» στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραηλινή αποστολή στο Κάιρο για την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου στη Γάζα
Το Ισραήλ επιχειρεί να κλείσει την υπόθεση του Ραν Γκβίλι, του τελευταίου ομήρου που παραμένει στη Γάζα, με στρατό και υπηρεσίες πληροφοριών να κινητοποιούνται για την επιστροφή της σορού του
Μέλη της Χαμάς παραδίδουν το πτώμα ισραηλινού ομήρου στον Ερυθρό Σταυρό
Ο Γερμανός πρόεδρος καλεί τους Βρετανούς να κλείσουν το κεφάλαιο του Brexit – «Don’t look back in anger», είπε, παραπέμποντας στους Oasis
Σε επίσημη επίσκεψη, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προτρέπει το Λονδίνο να ανοικοδομήσει τους δεσμούς του με την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τον εμβληματικό στίχο «Don’t look back in anger» ενώπιον των βουλευτών
Ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ
ΝΑΤΟ: «Η συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη για για αύξηση υβριδικών επιθέσεων» λέει o ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης
Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης εκτιμά ότι νέα περιστατικά συνδυαστικών επιθέσεων είναι αναπόφευκτα, την ώρα που αρκετές πρόσφατες ενέργειες αποδίδονται στη Ρωσία
Ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ Στρατηγός Αλέξους Γκρίνκεβιτς
Ισραήλ: Ο υποστράτηγος Ρόμαν Γκόφμαν νέος διοικητής της Μοσάντ με ιδεολογική «σφραγίδα» Νετανιάχου
Ο Ρόμαν Γκόφμαν θα είναι ο επόμενος διοικητής της ισραηλινής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών — Mια επιλογή που επιβεβαιώνει την ιδεολογική σφραγίδα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον τομέα της ασφάλειας
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Μελάνια Τραμπ: «Επτά παιδιά επαναπατρίστηκαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία – Στόχος μας η επανένωση οικογενειών»
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει εξασφαλίσει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ορισμένα παιδιά έχουν επιστρέψει στις οικογένειες τους
Παιδιά στην Ουκρανία