Κόσμος

Ερευνητές έφτιαξαν υλικό πιο ισχυρό από το ατσάλι και ελαφρύ σαν πλαστικό

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από το χάλυβα (ατσάλι), αλλά ελαφρύ σαν πλαστικό.

Αυτό έγινε χάρη σε κάτι που θεωρείτο αδύνατο έως τώρα: Μία νέα διαδικασία πολυμερισμού σε δύο διαστάσεις. Το νέο υλικό μπορεί, μάλιστα, να παραχθεί εύκολα σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Στράνο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΜΙΤ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δημιούργησαν ένα δισδιάστατο πολυμερές που αυτο-συναρμολογείται σε αλλεπάλληλα φύλλα, αντίθετα με τα άλλα πολυμερή που σχηματίζουν μονοδιάστατες αλυσίδες τύπου «σπαγγέτι».

Έως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατο να «αναγκάσουν» τα πολυμερή να σχηματίσουν φύλλα δύο διαστάσεων.

Όπως έδειξαν οι δοκιμές του, το νέο υλικό έχει μόνο το 1/16ο της πυκνότητας του χάλυβα, αλλά για να το σπάσει κανείς πρέπει να του ασκήσει διπλάσια δύναμη από ό,τι πάνω στον χάλυβα. Επίσης, είναι αδιαπέραστο από τα αέρια ή από το νερό, κάτι που δεν συμβαίνει με τα άλλα πολυμερή. Οι ερευνητές έχουν ήδη καταθέσει δύο πατέντες νέας τεχνολογίας για την κατοχύρωση της εφεύρεσής τους.

«Πολύ ασυνήθιστες οι ιδιότητές του»

Το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ελαφριά αλλά ανθεκτική επικάλυψη σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ως οικοδομικό υλικό για γέφυρες ή άλλες κατασκευές, καθώς και σε άλλες εφαρμογές (π.χ. στρατιωτικές). Όπως δήλωσε ο Στράνο, «συνήθως δεν θεωρούμε τα πλαστικά ως κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε ένα κτίριο, αλλά με το νέο υλικό μπορεί να κάνει κανείς καινούρια πράγματα χάρη στις πολύ ασυνήθιστες ιδιότητές του».

Τα πολυμερή, που περιλαμβάνουν όλα τα πλαστικά, αποτελούνται από αλυσίδες μονομερών, οι οποίες μπορούν να μεγαλώσουν με την προσθήκη νέων μορίων στις άκρες τους. Μετά τη δημιουργία τους, τα πολυμερή μπορούν να διαμορφωθούν σε τρισδιάστατα αντικείμενα (π.χ. μπουκάλια νερού).

Οι ειδικοί στα πολυμερή, εδώ και καιρό, θεωρούσαν ότι αν αυτά ήταν δυνατό να σχηματίσουν φύλλα δύο διαστάσεων, θα δημιουργούσαν ελαφριά αλλά ισχυρά υλικά, κάτι που τώρα -για πρώτη φορά- έγινε πραγματικότητα, μετά από άκαρπες δεκαετίες ερευνών, οι οποίες είχαν απογοητεύσει τους ερευνητές και τους είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Χάρη στη νέα διαδικασία πολυμερισμού που ανακαλύφθηκε στο ΜΙΤ, είναι πια δυνατό τα μονομερή να σχηματίσουν πολυμερή δύο διαστάσεων με μορφή δίσκων που ο ένας «στοιβάζεται» πάνω στον άλλο, με δεσμούς υδρογόνου να συγκρατούν τους δίσκους μεταξύ τους και να προσδίδουν σταθερότητα και αντοχή στην όλη δομή. Δημιουργούνται, έτσι, λεπτά φιλμ που μπορούν να παραχθούν μαζικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας Ισραηλινός ανάμεσα στους 12 νεκρούς του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - «Είχαμε προειδοποιήσει την Αυστραλία για αντισημιτισμό» λέει ο Νετανιάχου
«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο, οι προσευχές μας είναι με τα θύματα της φρικιαστικής επίθεσης, με την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και με τον λαό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται στον τόπο ενός περιστατικού πυροβολισμού στην παραλία Bondi Beach, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Συγκλονίζουν τα βίντεο από το αιματοκύλισμα σε παραλία στο Σίδνεϊ - 12 νεκροί, βρέθηκε και βαν με εκρηκτικά
Μεταξύ των 29 τραυματιών υπάρχουν και παιδιά - Δείτε τα 9 λεπτά του τρόμου στην πολυσύχναστη παραλία του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια εβραϊκής γιορτής και έναν από τους δράστες να πέφτει νεκρός
Τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία
19
Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ - 12 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά
Ενοπλοι κατέβηκαν από βαν και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του κόσμου που ήταν στην παραλία για μια εβραϊκή γιορτή - 29 τραυματίες, βρέθηκε βαν με εκρηκτικά - Σοκαριστικά βίντεο από την επίθεση
Πυροβολισμοί σε παραλία στο Σίδνεϊ
57
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη του μακελειού στο πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ – Δύο οι νεκροί, 7 σοβαρά τραυματίες
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα και να φεύγει από το πανεπιστήμιο - Οι στιγμές τρόμου των φοιτητών
Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ