Κόσμος

Ισημερινός: Τουλάχιστον 27 νεκροί και 53 τραυματίες από τις πλημμύρες

Οι πλημμύρες και η φονική κατολίσθηση που έπληξαν το Κίτο στην αρχή της εβδομάδας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 53, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι αρχές του Ισημερινού, οι οποίες αναζητούν ακόμη δύο κατοίκους που εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Έχουμε 27 νεκρούς και 53 τραυματίες», ανέφερε τοπικός αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια, ο Γκίδο Νούνιες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στη λεωφόρο Λα Γκάσκα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, που υπέστη σφοδρό πλήγμα τη Δευτέρα.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έφθασαν σε εμάς, δύο άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται», πρόσθεσε.

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 25 νεκρούς, 48 τραυματίες και 6 αγνοούμενους.

Συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνέχιζαν χθες Παρασκευή τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν θύματα σε ό,τι απέμεινε από γήπεδο όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ, το οποίο κατάπιε γιγάντια κατολίσθηση λάσπης. Εκεί χάθηκαν οι περισσότερες ζωές.

Στο γήπεδο βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αθλητές και θεατές, όταν το χτύπησαν δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα λάσπης, βράχων και συντριμμιών, που κατέβηκαν με βία από τις πλαγιές του ηφαιστείου Πιτσίντσα.

Τη Δευτέρα καταρρακτώδεις βροχές, οι σφοδρότερες της τελευταίες εικοσαετίας, σφυροκόπησαν την πρωτεύουσα του Ισημερινού για σχεδόν 17 ώρες. Σημειώθηκε κατακρήμνιση-ρεκόρ, σχεδόν 75 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για όχι περισσότερα από 2.

Δεξαμενή συγκράτησης των νερών της βροχής, με χωρητικότητα 4.500 κυβικών μέτρων, υπέστη ρήγμα αφού δέχθηκε πάνω από τετραπλάσια από τη συνηθισμένη ποσότητα νερού.

Κατοικίες, αυτοκίνητα και το δίκτυο ηλεκτροδότησης υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, από την Τρίτη ως προχθές Πέμπτη, από τις αρχές της πρωτεύουσας των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο απολογισμός κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου των ισχυρών βροχών, που έχουν πλήξει 22 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού από τον Οκτώβριο, έχει φθάσει τους 44 νεκρούς και τους 77 τραυματίες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης κινδύνων, που δημοσιοποιήθηκαν προχθές Πέμπτη.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η επίθεση στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί επίδειξη ισχύος από το Ιράν, δεν έχει στρατιωτική αξία
Ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε την ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους σε τέτοια απόσταση, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μήνυμα της Τεχεράνης στον στρατηγικό της διάλογο με ΗΠΑ και Ισραήλ
Αυτή η φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2023, απεικονίζει ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επί του USS Paul Hamilton (DDG 60) κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο λιμάνι του Ντιέγκο Γκαρσία
Axios: Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις του Ιράν, τα σενάρια ενός συμβιβασμού Ουάσινγκτον - Τεχεράνης και οι χώρες που θεωρούνται ως επικρατέστερες για να αναλάβουν τη διαμεσολάβηση
Ντόναλντ Τραμπ
IDF: «Ο ιρανικοί πύραυλοι δεν προορίζονταν να χτυπήσουν το Ισραήλ» – «Εντός της ζώνης άμεσης απειλής Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη»
Σε περίπου μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της γιορτής της ελευθερίας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ελευθερία και το μέλλον μας» λέει ο Αρχηγός του IDF, Εγιάλ Ζαμίρ
IDF