Κόσμος

Ουγγαρία: Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αναφέρθηκε το Σάββατο για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε για μισαλλοδοξία, υποστηρίζοντας ότι διεξάγει «έναν ιερό πόλεμο, έναν τζιχάντ».

Μιλώντας νωρίτερα, το Σάββατο, σε υποστηρικτές του κόμματός του στη Βουδαπέστη, ο κύριος Όρμπαν άφησε να εννοηθεί η πιθανότητα η Ουγγαρία να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Υπό το σύνθημα του κράτους δικαίου, η ΕΕ διεξάγει έναν ιερό πόλεμο, έναν τζιχάντ», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ζήτησε «ανοχή» για τη χώρα του από την ΕΕ. «Διαφορετικά δεν θα είναι δυνατό να συνεχίσουμε σε κοινό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βίκτορ Όρμπαν επιτέθηκε στην ΕΕ λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο σχετικά με τον νέο μηχανισμό κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι χώρες που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου μπορούν να δουν τους πόρους τους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ να περικόπτονται. Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προσφύγει κατά του μηχανισμού, ο οποίος αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι θα εκδώσει την απόφασή του την ερχόμενη Τετάρτη.

Εδώ και καιρό τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Βίκτορ Όρμπαν ότι καταλύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. «Για αυτούς, το κράτος δικαίου είναι μόνο το μέσο με το οποίο θέλουν να μας ζυμώσουν σε κάτι που θα τους μοιάζει», δήλωσε σχετικά ο κ. Όρμπαν και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να γίνει σαν την δυτική Ευρώπη, όπως δεν περιμένει από τη Δύση να υιοθετήσει και την ουγγρική πολιτική ασύλου ή οικογένειας.

«Η Ουγγαρία θέλει να διατηρήσει την ΕΕ ενωμένη παρά την αυξανόμενη πολιτισμική αποξένωση. Για αυτό και η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα κάνει προσφορές ανοχής στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο η ανοχή. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε κοινό δρόμο», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, για τις εκλογές της 3ης Απριλίου, στις οποίες για πρώτη φορά αντιμετωπίζει υπολογίσιμο ανταγωνισμό, καθώς απέναντί του είναι ενωμένη η αντιπολίτευση, από όλο το πολιτικό φάσμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1