Κόσμος

Το 75% των ανθρώπων στον κόσμο ζητούν την άμεση απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης

3 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως επιθυμούν την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση για τα πλαστικά μιας χρήσης δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 22/02 καθώς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ προετοιμάζονται για την έναρξη συνομιλιών, αναφορικά με το πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας, ώστε να ελεγχθεί η αυξανόμενη μόλυνση από τα πλαστικά.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζητούν απαγορεύσεις καταγράφεται πάνω από το 71% από το 2019, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι είναι υπέρ των προϊόντων με λιγότερο πλαστικό περιτύλιγμα έχει αυξηθεί σε 82% από 75% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (IPSOS) που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 ανθρώπων σε 28 χώρες.

Οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις που συναντώνται αυτό το μήνα στο Ναϊρόμπι, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την προώθηση μιας φιλόδοξης συμφωνίας ελέγχου του χρησιμοποιούμενου πλαστικού. Η συμφωνία αυτή, προωθείται ως η πιο σημαντική περιβαλλοντολογική συμφωνία, μετά από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που υπογράφτηκε το 2015.

“Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκαθάρισαν τις απόψεις τους” δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF International). “Η ευθύνη και η ευκαιρία είναι τώρα στα χέρια των κυβερνήσεων για την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά…, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τη μόλυνση από τα πλαστικά”.

Περίπου ποσοστό 90% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία, αλλά παραμένει να διαφανεί αν μια τέτοια συμφωνία θα επικεντρωθεί στη συλλογή των χρησιμοποιούμενων πλαστικών και στην ανακύκλωση τους ή θα προβλέπει πιο δραστικά μέτρα, όπως ο περιορισμός της παραγωγής και της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης.

Το Reuters αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές και χημικές βιομηχανίες καταρτίζουν στρατηγικές προκειμένου να πείσουν όσους θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη να απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία, θα μπορούσε να περιορίσει την παραγωγή πλαστικού που παράγεται από πετρέλαιο και βενζίνη και αποτελεί ουσιαστική πηγή των εσόδων τους.

Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία για τον έλεγχο της μόλυνσης από τα πλαστικά θα προκληθεί μία ευρεία οικολογική καταστροφή μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη ορισμένων θαλασσίων ειδών, αλλά και καταστρέφοντας ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα μαγκρόβια δέντρα, σύμφωνα με μία έρευνα του WWF που δημοσιοποιήθηκε αυτό το μήνα.

Είναι πιθανό ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της οποιασδήποτε συμφωνίας. Ωστόσο, οποιοδήποτε και αν είναι το συμφωνηθέν αποτέλεσμα της διάσκεψης στο Ναϊρόμπι, που θα πραγματοποιηθεί από την 28η Φεβρουαρίου μέχρι τη 2α Μαρτίου, θα καθορίσει τα σημαντικά στοιχεία για την οποιαδήποτε συμφωνία.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την απαγόρευση του πλαστικού μιας χρήσης στη δημοσκόπηση προήλθε από χώρες, όπως, η Κολομβία, το Μεξικό και η Ινδία. Πρόκειται για αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται στο χείλος της κρίσης διαχείρισης απορριμμάτων.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό 85% των συμμετεχόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, επιθυμούν οι βιομήχανοι και οι έμποροι να είναι υπεύθυνοι για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, αλλά και την ανακύκλωση του πλαστικού συσκευασίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 17
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ