Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο θα καταληφθεί σε 96 ώρες, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Το Κίεβο θα καταληφθεί εντός – μόλις – 96 ωρών από τη Ρωσία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ηγεσία της Ουκρανίας σε περίπου μία εβδομάδα, δηλώνουν ανώνυμα τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, στο Newsweek, τονίζοντας ότι η αντίσταση της χώρας θα εξουδετερωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Αφού τελειώσουν οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας και ξεκινήσει ο χερσαίος πόλεμος, νομίζω ότι το Κίεβο θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ. «Ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να αντέξει λίγο περισσότερο», πρόσθεσε «αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ», επισήμανε χαρακτηριστικά για το ρωσικό σχέδιο να περικυκλώσει τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πηγή προσκείμενη σε αυτή δηλώνει στο Newsweek ότι δεν πιστεύουν ότι θα κατέρρεε αλλά συμφωνεί με την εκτίμηση των Αμερικανών αξιωματούχων για την περικύκλωση του Κιέβου μέσα σε 96 ώρες.

«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε… Λένε ότι η Ουκρανία αντέχει καλύτερα από ό,τι περίμεναν», δήλωσε η πηγή, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να αντισταθεί και να σπάσει μια πιθανή ρωσική περικύκλωση.

Με την εκτίμηση των Αμερικανών αξιωματούχων συμφωνεί και διπλωματικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε με τη σειρά του, επίσης ανώνυμα, ότι «η προσωπική μου γνώμη: δυστυχώς, ακούγεται μάλλον πιστευτή. Ωστόσο, νομίζω ότι τώρα οι πρώτες 24 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες».

Άλλωστε, εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP, τόνισαν ότι η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας είχε ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για να εμπλακούν και οι χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό στα ανατολικά. «Πρόκειται για μια επίθεση που στοχεύει όλο το ουκρανικό έδαφος», σχολίασε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU)
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1