Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Κροατία: Drone σοβιετικής εποχής συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ – Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ουκρανία

Κροατία: Drone σοβιετικής εποχής συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ – Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ουκρανία
Φωτογραφία Reuters

Ένα σοβιετικό drone συνετρίβη κοντά στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας, αφήνοντας έναν κρατήρα στο έδαφος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ή τραυματισμοί, ωστόσο οι αρχές ερευνούν το περιστατικό.

Το drone πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ουκρανία και πετούσε πάνω από Ουγγαρία και Κροατία, πριν συντριβεί στο Ζάγκρεμπ. Σύμφωνα με κροατικά ΜΜΕ, ακούστηκε μια έκρηξη κοντά στη λίμνη Τζαρούν γύρω στις 23.00 χθες Πέμπτη (10.3.2022) και βρέθηκαν αλεξίπτωτα ενώ πολλά οχήματα υπέστησαν ζημιές, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Όπως επισήμανε η κυβέρνηση, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πετούσε σε ύψος 1.300 μέτρων, ήρθε από την Ουγγαρία και συνετρίβη επτά λεπτά μετά την είσοδο του στον εναέριο χώρο της Κροατίας. Σημειώνεται πως τόσο η Ουγγαρία όσο και η Κροατία είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες το drone προερχόταν αρχικά από την Ουκρανία και συνετρίβη αφού τελείωσε από καύσιμα. «Εκτιμούμε ότι αυτό ήταν ένα περιστατικό και δεν ήταν (στρατιωτική ενέργεια) στραμμένη κατά της Κροατίας», είπε ο ίδιος.

Ο υπουργός Άμυνας Μάριο Μπάνοζιτς αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες και αρκέστηκε να δηλώσει πως «αυτό ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Θα πρέπει να το διερευνήσουμε διεξοδικά». Τόνισε ότι δεν είναι σαφές εάν το drone ανήκει στη Ρωσία ή στην Ουκρανία αλλά αρνήθηκε να πει από πού θα μπορούσε να προέρχεται το drone. «Η έρευνα θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες», διευκρίνισε.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες. Οι ρωσικές δυνάμεις που πλήττουν την πρωτεύουσα Κίεβο ανασυντάσσονται βορειοδυτικά της πόλης, έδειξαν δορυφορικές φωτογραφίες και η Βρετανία είπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε τώρα να σχεδιάσει μια επίθεση εντός ημερών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιτζάρτο δήλωσε ότι η Ουγγαρία συνεργάζεται στενά με την Κροατία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για το περιστατικό με το drone.

«Οι αρχές μας εξετάζουν τι συνέβη, καθώς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο εναέριος χώρος πολλών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, επηρεάστηκε από την πτήση του drone».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις