Κόσμος

Νότια Κορέα: Διηπειρωτικός ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Πιονγκγιάνγκ – Παραβιάστηκε το μορατόριουμ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα το πρωί διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο παραβιάζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει ως προς τις εκτοξεύσεις ICBM και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, ανέφερε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε-ιν και καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Μακότο Ονίκι σημείωσε πως ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε σήμερα από την Βόρεια Κορέα μοιάζει να είναι νέο μοντέλο ICBM, δεδομένου ότι έφθασε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος έπεσε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον ιάπωνα υφυπουργό Άμυνας.

«Οι αναλύσεις μας υποδεικνύουν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος πέταξε για 71 λεπτά και έπεσε περί τις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας) εντός της (ιαπωνικής) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στη θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Οσίμα», στη νήσο Χοκάιντο.

«Δεδομένου ότι ο βαλλιστικός πύραυλος αυτή τη φορά πέταξε σε ύψος μεγαλύτερο των 6.000 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τον (διηπειρωτικό πύραυλο) Hwasong-15, που είχε εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 2017, θεωρούμε πως ο σημερινός είναι νέο μοντέλο», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να κάνει λόγο για ζημιές σε πλοία ή αεροσκάφη, χαρακτηρίζοντας πάντως την εκτόξευση «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

«Την ώρα που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις εκτοξεύσεις της, επιδεινώνει μονομερώς τις προκλήσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας, κάτι απόλυτα ασυγχώρητο», είπε ο Ονίκι.

Από την πλευρά του το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 1.080 χιλιομέτρων και ότι έφθασε σε ύψος 6.200 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που κήρυξε στις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει.

Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ είχε υπαινιχθεί πως ετοιμαζόταν να βάλει τέλος στο μορατόριο. Κατόπιν, προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων πυραύλους που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς — και τα δύο είδη αυτά όπλων θεωρητικά είναι απαγορευμένο να αναπτύσσονται και να δοκιμάζονται από τη Βόρεια Κορέα, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απέτυχε. Αναλυτές εκτίμησαν πως επρόκειτο για δοκιμή του νέου Hwasong-17.

Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες