Πολιτική

Υπουργείο Ενέργειας σε ΣΥΡΙΖΑ: Παραπλανάτε με προτάσεις που δεν ξέρετε από πού θα χρηματοδοτηθούν

Για παραπλανητικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης κάνει λόγο το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι:

– Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

– Για πολλοστή φορά η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα επιτάχυνσης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτων μέτρων για την αποσύνδεση των τιμών ορυκτών καυσίμων από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά.

– Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.

– Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη – μέλη, έχει σαν σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.

– Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει και να μην παρασύρεται, υπερθεματίζοντας για προτάσεις που αδυνατεί να αντιληφθεί πώς λειτουργούν και από πού θα χρηματοδοτηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στον Μάρτιο η τελική εισήγηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Μηδενική ανοχή στα κυκλώματα των διακινητών
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στην τραγωδία στη Χίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη...
Κυριάκος Μητσοτάκης 71
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του Κινήματος Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
«Ήρθε η ώρα για ένα άλμα που θα μετατρέψει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Γκάζι σε μια νέα δημοκρατική παράταξη, αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
29
Πιερρακάκης: «Η έλλειψη αποτελεσματικότητας, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε πολλές κοινωνίες»
«Η ισορροπία στη διακυβέρνηση λείπει από πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσα σε σημαντικές παραμέτρους» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ανδρουλάκης στο TikTok: «Με το GenRent έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση στο ζήτημα στέγασης»
Το GenRent αποσκοπεί σε περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάργηση της golden visa, πλαφόν στην αύξηση ενοικίων, θέσπιση ανώτατων μισθωμάτων για ακίνητα που δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές
Νίκος Ανδρουλάκης