Κόσμος

Φυσικό αέριο: Αντίθετη και η Βουλγαρία στις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμή σε ρούβλια

Η Βουλγαρία καταδικάζει και αυτή τις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώνεται για την παροχή φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει συμβάσεις και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρμόδιος για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μόσχας για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Η θέση της Βουλγαρίας, η οποία έχει συντονιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι δεν θα επιτραπεί μια τέτοια παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή σε αμερικανικά δολάρια», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη ρωσική Gazprom. Η βουλγαρική κεντρώα κυβέρνηση πραγματοποίησε σήμερα συνεδρίαση για να συζητήσει ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν προμήθειες αφού η Μόσχα, εξοργισμένη από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία που “γκρέμισαν” την αξία του ρουβλίου, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν πληρώνουν σε ρούβλια.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα απαιτήσει αμέσως πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
O Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο: «Κίνα και Ρωσία απέναντι στην ηγεμονική καταδίωξη της Δύσης»
Ο Κινέζος πρόεδρος, που θα παραστεί στους εορτασμούς για την 80η επέτειο από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, αναμένεται να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τη Μόσχα
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο 1