Κόσμος

Ρωσία: Τα McDonald’s αποχωρούν οριστικά από τη χώρα

Τα McDonald’s αποχωρούν οριστικά από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας-κολοσσού στο fast food, μετά το κλείσιμο όλων των εστιατορίων της στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, τα McDonald’s ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τη Ρωσία και ότι θέτουν όλες τις δραστηριότητές τους προς πώληση. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κρις Κεμπίνσκι, δήλωσε ότι «είμαστε προσηλωμένοι στη παγκόσμιά μας κοινότητα και οφείλουμε να παραμείνουμε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τις αξίες μας».

«Ο σεβασμός των αξιών μας σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να κρατήσουμε πλέον τις Αψίδες (το λογότυπο των McDonald’s)», στη Ρωσία, πρόσθεσε ο CEO της εταιρείας, σηματοδοτώντας το τέλος μιας παρουσίας 30 και πλέον χρόνων στη χώρα, με 850 εστιατόρια και 62.000 υπαλλήλους.

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές για να πάρει φαγητό από τα McDonald’s για μια τελευταία φορά ενώ υπήρχαν και αυτοί που αλυσοδέθηκαν στις εισόδους των καταστημάτων, ως μορφή διαμαρτυρίας.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει το προσωρινό κλείσιμο όλων των εστιατορίων της και την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη χώρα στις 8 Μαρτίου, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πολυεθνικών που είχαν ήδη λάβει τις αποστάσεις τους από τη Μόσχα.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1526143015970021376

«Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επακόλουθο απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον οδήγησαν τη McDonald’s στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση των δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη ούτε συμβαδίζει με τις αξίες μας», σημείωσε ο αμερικανικός κολοσσός.

Ο όμιλος εκτιμά ότι θα εγγράψει μη ταμειακή επιβάρυνση (που δεν οδηγεί σε εκροή χρημάτων) μεταξύ 1,2 και 1,4 δισεκ. δολαρίων λόγω της αποχώρησής του από τη χώρα.

Η Ρωσία, όπου η McDonald’s διαχειρίζεται άμεσα πάνω από το 80% των ομώνυμων εστιατορίων, αντιπροσωπεύει το 9% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 3% των λειτουργικών της κερδών.

Ο όμιλος επιθυμεί να πουλήσει το σύνολο του ρωσικού του χαρτοφυλακίου σε εγχώριο παίκτη. Έως την αριστοποίηση της συναλλαγής, η McDonald’s δεσμεύεται να συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους της και θέλει να διασφαλίσει ότι ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης θα διατηρήσει τους εργαζομένους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα