Κόσμος

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία θέλει «συγκεκριμένα βήματα» από Σουηδία και Φινλανδία για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις»

Η Τουρκία θέλει να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» –όπως τις αποκαλεί– που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα (30.5.2022) ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής εξήγησε στον Αμερικανό ομόλογό του τη στάση της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς συζήτησαν σήμερα την υποψηφιότητά τους αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με το σκεπτικό ότι δίνουν καταφύγιο σε ανθρώπους που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και με άλλες οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές. Επίσης, η Φινλανδία και η Σουηδία έβαλαν τέλος στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει «να μάθουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία».

«Τονίστηκε ότι είναι επιβεβλημένο η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και είναι ανοιχτές στον διάλογο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι βρήκε τις ταυτότητες και άλλα αντικείμενα των Αμερικανών πιλότων μετά την κατάρριψη του F-15
Ένοπλοι κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπισμού, παρουσίασαν στην κάμερα μια στρατιωτική ταυτότητα μέλους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς και έγγραφο εισόδου από ισραηλινό συνοριακό έλεγχο
Ιράν
Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται να εκδικηθούν για τον θάνατο του Χαντεμί – «Το Ιράν έχει τελική διορία μέχρι την Τρίτη» λέει ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε νέες δηλώσεις επανέλαβε ότι ο χρόνος του Ιράν λήγει το βράδυ της Τρίτης, ο Λίβανος δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις από το Ισραήλ και στα Στενά του Ορμούζ επικρατεί τρομακτική... ηρεμία
Ο Ματζίντ Χαντεμί, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επνάστασης
6