Κόσμος

Ρωσία: Αξιωματούχος μιλάει για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Ιούλιο

Στα εδάφη της Ουκρανίας που κατακτήθηκαν στρατιωτικά από τη Ρωσία θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα από τον Ιούλιο με σκοπό την προσάρτηση τους δήλωσε σήμερα ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές για τον πόλεμο στο πρακτορείο Ria Novosti.

«Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις (…), αλλά πιστεύω ότι τα απελευθερωμένα εδάφη θα κάνουν δημοψήφισμα λίγο-πολύ την ίδια στιγμή, κάτι που είναι λογικό», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας.

«Βασίζομαι στο γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματούχος που ανήκει στη ρωσική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, οι οποίες έχουν παραλύσει εδώ και εβδομάδες.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ουκρανικές περιοχές που κατέχει με τους αυτονομιστές συμμάχους της «απελευθερωμένα εδάφη».

Πρόκεται για τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα και οι ηγέτες των οποίων φιλοδοξούν να εντάξουν τα εδάφη αυτά στη Ρωσία, αλλά και τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τις οποίες ο στρατός έχει κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκεί έχουν επιβληθεί διοικήσεις για να εισαγάγουν, για παράδειγμα, το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα, να χορηγήσουν ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους ή ακόμη και να εγκαταστήσουν ρωσικά δίκτυα επικοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι οι κάτοικοι αυτών των τεσσάρων περιοχών «πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους».

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα πάρουν την καλύτερη απόφαση», είπε.

Με την κατάληψη αυτών των περιοχών, η Ρωσία ελέγχει ολόκληρη την ακτή της Θάλασσας του Αζόφ, η οποία αποτελεί χερσαία γέφυρα που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρασκήνιο «φωτιά» πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη: Ο Ζελένσκι περιμένει τον Πούτιν και το Κρεμλίνο κρατάει κλειστά τα χαρτιά
«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από τη Ρωσία και μετά θα αποφασίσω τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ουκρανία» ανάφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι