Κόσμος

Ουγγαρία: Νέο «όχι» στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Αρνείται τις κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο

Η Ουγγαρία εμπόδισε και πάλι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυρώσεις που συμφωνήθηκαν κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές η Ουγγαρία έχει σκοπό να επιτύχει την αφαίρεση του ονόματος του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου, από τη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Ο Πατριάρχης θεωρείται «επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» και «έχει γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η πρόταση για τις κυρώσεις που υποβλήθηκε στα κράτη μέλη.

Οι ηγέτες των 27 που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια συμφωνία να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά περίπου 90% μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό το εμπάργκο είναι το εμβληματικό μέτρο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ που προβλέπει την επέκταση της μαύρης λίστας της ΕΕ σε περίπου 60 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Κύριλλου, και τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του βασικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας.

Απαιτείται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συμφώνησε με αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων που επρόκειτο να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης των πρεσβευτών πριν από τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ για την έναρξη ισχύος του.

Γίνονται διαβουλεύσεις με τη Βουδαπέστη σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας, δήλωσε μια διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10