Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Η μάχη του Σεβεροντονέτσκ: Κρατούμε τις θέσεις μας, αλλά ο ρωσικός στρατός είναι ισχυρότερος, λέει ο Ζελένσκι

Η μάχη του Σεβεροντονέτσκ: Κρατούμε τις θέσεις μας, αλλά ο ρωσικός στρατός είναι ισχυρότερος, λέει ο Ζελένσκι

Αντιφατικές και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στο Σεβεροντονέτσκ, την πόλη που έχει χαρακτηριστεί ως η «νέα Μαριούπολη».

Ενώ πριν λίγα 24ωρα ο ρωσικός στρατός έδειχνε να ελέγχει την πόλη, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση ανακαταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της, με τις μάχες να μαίνονται όχι μόνο στα περίχωρα, αλλά και στους δρόμους της ούτως ή άλλως σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένης πόλης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δημοσιογράφους πως οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την ανατολική πόλη Σεβεροντονέτσκ «κρατούν το έδαφος τους» παρά τις επιθέσεις από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά οι τελευταίες «υπερέχουν αριθμητικά και είναι πιο ισχυρές».

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο, προσθέτοντας πως οι πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ «είναι νεκρές πόλεις σήμερα», είπε.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ακόμη ότι η ουκρανική διοίκηση «θα λάβει αποφάσεις ανάλογα με την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, 10.000 με 15.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο Σεβεροντονέτσκ, που βομβαρδίζεται επί εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, ο Σεργκίι Γκαϊντάι δήλωσε πως η κατάσταση σε αυτή την πόλη έχει «επιδεινωθεί» για τον ουκρανικό στρατό, παρά την αντεπίθεση που εξαπέλυσε ανακτώντας τον έλεγχο της μισής πόλης.

Ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ, Ολεξάντρ Στριούκ, από την πλευρά του σημείωσε στο ουκρανικό πρακτορείο UNIAN ότι «η κατάσταση αλλάζει ανά ώρα» και ότι «οι έντονες οδομαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη», καθώς και ανταλλαγές πυρών πυροβολικού.

«(Εμείς) έχουμε επικεντρώσει επαρκείς δυνάμεις και πόρους εκεί για να αποτρέψουμε τις επιθέσεις στην πόλη», είπε ο Στριούκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις