Συμβαίνει τώρα:
Στις 11 το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού
Κόσμος

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον έξι άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις τζιχαντιστών

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο (11.06.2022) στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, σε σειρά επιθέσεων που πιστεύεται ότι διαπράχθηκαν από τζιχαντιστές. Αυτό αναφέρουν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ένας στρατιωτικός και ένας κάτοικος της περιοχής.

«Επίθεση τρομοκρατών στοίχισε τη ζωή σε έξι πολίτες στην Αλγκά», κοινότητα της επαρχίας Μπαμ στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις. 

«Πολυάριθμοι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο χωριό Μπουλουνγκά και σε χρυσωρυχείο στην Αλγκά», που απέχουν ένα χιλιόμετρο, εξήγησε κάτοικος, επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των θυμάτων. «Πυρπόλησαν σπίτια και λεηλάτησαν αγαθά στο χρυσωρυχείο», πρόσθεσε, κάνοντας ακόμη λόγο για «τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες».

Κατά την ίδια πηγή, κάτοικοι της κοινότητας την εγκατέλειψαν την Κυριακή (12.06.2022), αναχώρησαν για την πόλη Καγιά, που απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα.

Άλλη επίθεση διαπράχθηκε εξάλλου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Σεϊτενγκά, βορειοδυτικά, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

«Τη νύχτα της 11ης προς 12η Ιουνίου 2022, ένοπλοι εισέβαλαν στην κοινότητα Σεϊτενγκά (επαρχία Σενό) και επιτέθηκαν στον άμαχο πληθυσμό», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες.

«Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει μπορέσει να εξακριβωθεί ο απολογισμός λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασης», συνεχίζει το κείμενο.

Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε ότι η επίθεση προκάλεσε «πολλά θύματα», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

Μετά την επίθεση, κάτοικοι της Σεϊτενγκά έφυγαν προς την Ντορί, αστικό κέντρο στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο.

Τοπικός αιρετός στην Ντορί με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε την «έλευση 2.000 ανθρώπων στην πόλη», διαβεβαιώνοντας ότι «οι αρχές και κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός κι ετοιμάζουν χώρο υποδοχής για τους εκτοπισμένους».

Ήδη την Πέμπτη, η Σεϊτενγκά υπέστη επίθεση τζιχαντιστών που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έντεκα χωροφύλακες.

Η Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά ο βόρειος και ο ανατολικός τομέας της, μετατράπηκε από το 2015 σε θέατρο συχνών επιθέσεων τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και γειτονικές χώρες (Μαλί, Νίγηρας). Επισήμως, οι αρχές μιλούν για πάνω από 2.000 νεκρούς και 1,9 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, ο οποίος ανέτρεψε στα τέλη Ιανουαρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που επικρινόταν για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζει «προτεραιότητά» του την αποκατάσταση της ασφάλειας.

Όμως η χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει, βιώνει –έπειτα από περίοδο σχετικής ηρεμίας– αναζωπύρωση των τζιχαντιστικών επιθέσεων, με τουλάχιστον 200 νεκρούς, άμαχους και στρατιωτικούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Μπαράζ επιθέσεων στο Τελ Αβίβ, νεκροί και αγνοούμενοι στη Χάιφα – Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Ιράν και χωρών της περιοχής συζητούν πιθανή κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το Axios
Κατεστραμμένο κτίριο στη Χάιφα 7
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο