Κόσμος

Ρωσία: «Καταστροφική επιλογή της Δύσης» η παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η Ρωσία υποστήριξε σήμερα ότι η άνοδος στις τιμές των σιτηρών, που έχει εντείνει τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ήταν αποτέλεσμα των «καταστροφικών» ενεργειών της Δύσης και όχι του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών από τη Μόσχα.

«Σχετικά με την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης, όλο και περισσότεροι ειδικοί κλίνουν προς ένα απαισιόδοξο σενάριο (…) Φταίνε τα δυτικά καθεστώτα, που ενεργούν ως προβοκάτορες και καταστροφείς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Σύμφωνα με την ίδια, η Δύση έχει κάνει «συστηματικά λάθη» στον σχεδιασμό της αγροτικής της πολιτικής και προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως με «κοντόφθαλμους» χρηματοοικονομικούς και νομισματικούς μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ισχυρίστηκε πως η άνοδος των τιμών είναι επίσης αποτέλεσμα μιας πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση που ήταν «κακώς μελετημένη» από τις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, κάνοντας ειδική μνεία στην αναγκαστική εισαγωγή βιοκαυσίμων.

Τέλος, η Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «παράνομους περιορισμούς» που επέβαλε η Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι προκάλεσαν διαταραχές στη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα στις εξαγωγές σιτηρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Σύντομη εκδρομή ο πόλεμος στο Ιράν – Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους εξοντώσουμε
Ο Τραμπ σημείωσε πως «κανείς δεν έχει ιδέα» ποιος θα κυβερνήσει το Ιράν μετά τη δολοφονία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, παρά το γεγονός ότι ο γιος του, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ορίστηκε νέος ανώτατος ηγέτης
Ντόναλντ Τραμπ
5
Εμανουέλ Μακρόν: Η όποια επίθεση στην Κύπρο είναι επίθεση στην Ευρώπη
Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την τέλεια συνεργασία. Υπογράψαμε το 2020 μια πολύ σημαντική συμφωνία συνεργασίας, εγκαθίδρυσαμε μια μοναδική συνεργασία σε σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια
French President Emmanuel Macron looks on during a joint press conferance with Cypriot President Nikos Christodoulides (not pictured) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not pictured) at Paphos military airport, on the day of Macron's visit to show France's solidarity after recent drone attacks amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, and aimed at reinforcing European security in the Eastern Mediterranean, in Paphos, Cyprus March 9, 2026. 5