Κόσμος

G20: Δεν θα νομιμοποιήσουμε τη θηριωδία της Ρωσίας στην Ουκρανία λένε οι ΗΠΑ

Ξεκινά σήμερα η σύνοδος της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και μπροστά στον εφιάλτη της επισιτιστικής κρίσης. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι τίποτε δεν θα συμβεί εκεί που θα μπορούσε να προσδώσει νομιμότητα στην “θηριωδία” της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20, των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, η οποία αρχίζει επισήμως σήμερα και θα διαρκέσει ως αύριο, Παρασκευή, θα είναι μια καλή ευκαιρία για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η σύνοδος είναι αποτελεσματική και απαλλαγμένη από παρεμβολές.

“Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην ίδια την σύνοδο”, σημείωσε επίσης ο αξιωματούχος, ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια σύντομης στάσης τους στο Τόκιο ενώ βρίσκονταν καθ’οδόν για την Ινδονησία.

“Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό και να μην επιτρέψουμε καμία διατάραξη ή διακοπή αυτού”, συνέχισε.

“Ωστόσο πιστεύω ότι θέλουμε επίσης να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει τίποτα που με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή σχήμα θα προσδώσει οποιαδήποτε πιθανή νομιμότητα σε αυτό που κάνει η Ρωσία, την θηριωδία, στην Ουκρανία”, υπογράμμισε.

Τα σχόλιά του αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι λιγότερο πιθανή μια ενδεχόμενη αποχώρηση από την σύνοδο στην οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έχει ήδη μεταβεί στο Μπαλί, θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά φέτος με κάποιους από τους πιο δεινούς επικριτές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και ότι η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι θα επικεντρωθεί στον αρμόζοντα χειρισμό της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας.

“Εντάσσεται στο πλαίσιο συνεχιζόμενης και, όπως νομίζω, σημαντικής σειράς συζητήσεων με τους Κινέζους ομολόγους μας στην κυβέρνηση, για να διασφαλίσουμε ότι διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα την σχέση” ΗΠΑ-Κίνας, συνέχισε.

“Ως δύο ηγετικές δυνάμεις, οποιεσδήποτε διαφορές και να έχουμε, υπάρχουν επίσης τομείς στους οποίους, για παράδειγμα, στο κλίμα, την παγκόσμια υγεία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πράγματα αυτού του είδους, στα οποία έχει νόημα για μας να συνεργαστούμε”, κατέληξε.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από τις αρχές για την περιφρούρηση της συνόδου των είκοσι μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, καθώς καταφθάνουν οι ξένοι διπλωμάτες στο νησί αυτό της Ινδονησίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «θαύμα της θέσης 11A»: Δύο επιζώντες από αεροπορικά δυστυχήματα σε Ινδία και Ταϊλάνδη με διαφορά δεκαετιών και μια ανατριχιαστική σύμπτωση
Ο μοναδικός επιζών της μοιραίας πτήσης της Air India καθόταν στην ίδια ακριβώς θέση με έναν Ταϊλανδό επιζώντα το 1998 – Η θέση 11A έγινε θρύλος στο διαδίκτυο, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν
Ruangsak Loychusak
Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων στο Ισραήλ, πέντε οι νεκροί - Το Ιράν απειλεί με πιο καταστροφικά χτυπήματα
Το Ισραήλ χτύπησε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο κεντρικό Ιράν - Τουλάχιστον 224 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ισραηλινές επιδρομές από την Παρασκευή
Διασώστες ψάχνουν στα χαλάσματα κτιρίου σε περιοχή κοντά στο Τελ Αβίβ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
16
Αεροπορική τραγωδία στην Ινδία: Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί του Boeing 787 που οδήγησε στον θάνατο 279 ανθρώπους
Ειδικοί έχουν επισημάνει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις για τα αίτια της καταστροφής, που συγκαταλέγεται στις χειρότερες των τελευταίων χρόνων
Το κατεστραμμένο αεροπλάνο στην Ινδία