Κόσμος

Η ΕΕ αρνείται να αναγνωρίσει τα ρωσικά διαβατήρια που χορηγούνται σε Ουκρανούς

Από τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην Ουκρανία, η Μόσχα προσφέρει διαβατήρια σε κατοίκους περιοχών που έχει κυριεύσει. Γεγονός που εγείρει ανησυχίες πως θα προχωρήσει σε προσαρτήσεις -όπως συνέβη στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 – και ως εκ τούτου η ΕΕ δεν θα δέχεται αυτά τα διαβατήρια. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας. Σε ανάρτησή του στα social media χαρακτήρισε τη ρωσική πολιτική «ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας κι επανέλαβε την αντίθεση των Βρυξελλών σε αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα (11.07.202) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επεκτείνει τη δυνατότητα χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων σε Ουκρανούς που ζουν πρακτικά σε όλη τη γειτονική χώρα.

Μέχρι σήμερα, ρωσικά διαβατήρια χορηγούνταν μόνο σε κατοίκους των αυτοαναγορευμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές· η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από το 2009. Πάνω από 800.000 κάτοικοι των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ απέκτησαν ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες τα τελευταία τρία χρόνια, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνοιξε η διαθήκη του Τζόρτζιο Αρμάνι – Ο σύντροφός του κληρονομεί μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας του
Η διαδοχή του Ιταλού δημιουργού χαράζει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον σύντροφό του Λέο Ντελ’ Όρκο, τους οικογενειακούς κληρονόμους και το ίδρυμά του, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή είσοδο της LVMH
Ο Τζόρτζιο Αρμάνι 1
Ο τελευταίος άνθρωπος που αντιπαρατέθηκε με τον Τσάρλι Κερκ πριν τη δολοφονία του ξεσπά: «Διαφωνούσα μαζί του, αλλά ήταν άνθρωπος»
Ο 29χρονος Χάντερ Κόζακ, φοιτητής μαθηματικών, είναι ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Κερκ στη σκηνή του πανεπιστήμιο Γιούτα Βάλεϊ στις ΗΠΑ
Τέντα
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Το Time προειδοποιεί για τη δίνη της πολιτικής βίας στην Αμερική
Ο βίαιος θάνατος του νεαρού συντηρητικού ηγέτη, που έπεσε νεκρός σε πανεπιστημιούπολη, συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ξυπνά το φάντασμα των πολιτικών δολοφονιών που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας
Το εξώφυλλο του περιοδικού Times
Ο πρίγκιπας Χάρι επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο – Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τους τραυματίες του πολέμου
Πρόκειται να αναλύσει με λεπτομέρειες νέες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τραυματιών, ενώ στο ταξιδι του τον συνοδεύει μια ομάδα από το Ίδρυμα Invictus Games Foundation
Ο πρίγκιπας Χάρι