Κόσμος

Μεξικό: Ψάχνουν τον πρώην πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο για ξέπλυμα χρήματος

Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες είναι ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Γίνεται έρευνα σε βάρος του από τη γενική εισαγγελία του κράτους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό και παράνομες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό!

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο ήταν πρόεδρος στο Μεξικό από το 2012 έως το 2016. Την έρευνα σε βάρος του αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές ενήμερες σχετικά.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Πένια Νιέτο για να σχολιάσει την πληροφορία. Ο πρώην αρχηγός του κράτους είχε αρνηθεί πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο όταν είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για έρευνα της μονάδας οικονομικών εγκλημάτων της εισαγγελίας, τον Ιούλιο.

Δεν του έχει ασκηθεί δίωξη για κανένα αδίκημα μέχρι στιγμής.

Η γενική εισαγγελία, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως έχει αρχίσει «διαδικασίες έρευνας» για διάφορα αδικήματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αναφέρονται τα ονόματα «Ενρίκε Π.», που κατά τις πηγές του Reuters είναι ο πρώην πρόεδρος, καθώς και αυτό της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας OHL.

Η OHL δεν απάντησε όταν το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της για σχόλια.

Το 2016, η μεξικανική θυγατρική της εταιρείας είχε κληθεί να καταβάλει πρόστιμο λόγω ανακολουθιών στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε. Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει απάτη.

Την περίοδο εκείνη, η κατασκευαστική είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, μετά τη διαρροή ηχητικών αρχείων στα οποία στελέχη της φέρονται να συζήταγαν την υπερχρέωση του κράτους για έργο οδοποιίας.

Η γενική εισαγγελία εξήγησε ότι η έρευνά της για ξέπλυμα χρήματος και παράνομες μεταφορές χρημάτων άρχισε έπειτα από αναφορές που της υπέβαλαν οι φορολογικές αρχές.

Τον Ιούλιο, η μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ζήτησε από την εισαγγελία να διενεργήσει έρευνα για ποσά εκατομμυρίων δολαρίων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με δικαιούχο τον Πένια Νιέτο.

Ο ενδιαφερόμενος αντέκρουσε τις κατηγορίες μέσω Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι «είμαι σίγουρος πως θα μου δοθεί η ευκαιρία να δώσω ξεκάθαρες απαντήσεις στις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε ερώτημα αφορά τα περιουσιακά μου στοιχεία και να επιδείξω τη νομιμότητά τους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία για βοδινό κρέας, αιθανόλη και γεωργικά προϊόντα – Δεν έπεσαν υπογραφές
Με σόου στο Οβάλ Γραφείο και μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά την επιβολή των δασμών
Ντόναλντ Τραμπ 1
Σταϊνμάιερ για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη: «Είμαστε όλοι παιδιά της 8ης Μαΐου 1945»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα κατά του φασισμού»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στην Bundestag για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου