Κόσμος

Η Τουρκία κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής drones Bayraktar στην Ουκρανία

Η Τουρκία θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar στην Ουκρανία, καθώς η εταιρεία Baykar αγόρασε έκταση στη χώρα και κατοχυρώθηκε ως το σχετικό νομικό πρόσωπο.

Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλι Μπόνταρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RBK-Ukraina», τονίζοντας ότι η τουρκική εταιρεία εκπόνησε αυτοτελώς το σχέδιο κατασκευής του εργοστασίου και προτίθεται να το φέρει εις πέρας «επειδή αυτή ήταν η σχεδόν προσωπική δέσμευση των ιδιοκτητών της εταιρείας, να αρχίσουν αυτήν την παραγωγή στην Ουκρανία».

«Στο σημαντικότερο τμήμα των μοντέλων, τα οποία θα παράγονται στο εργοστάσια αυτό, θα χρησιμοποιούνται εξαρτήματα ουκρανικής παραγωγής. Αυτά μπορούν να είναι κινητήρες, διάφορα ανταλλακτικά, τροχοί», πρόσθεσε ο Μπόνταρ.

Η συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου εγκρίθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση και αναμένεται να επικυρωθεί από τη βουλή της χώρας.

Στα τέλη Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar αλλά τελικά η τουρκική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας με τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε.

Στις 18 Ιουλίου ο εκτελεστικός διευθυντής της Baykar, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξη του στο CNN είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα που διεξάγει για την κυριαρχία και ανεξαρτησία της και ποτέ δεν θα επιτρέψει να πωληθούν μη επανδρωμένα της αεροσκάφη στη Ρωσία.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό από το 2021. Μετά την έναρξη του πολέμου, οι προμήθειες τουρκικών εξοπλισμών άρχισαν να προκαλούν τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκρύψει τις πωλήσεις των Bayraktar στο Κίεβο.

Ο συνιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής της Baykar, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από Ukrinform, NovayaGazeta.Europe, Svoboda.org

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10