Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο εξασφάλισε διετές μορατόριουμ χρέους

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Διετές μορατόριουμ εξασφάλισε η Ουκρανία από τους πιστωτές της για το εξωτερικό χρέος της χώρας, που αποτιμάται στα 20 δισεκ. δολάρια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στη χώρα.

“Οι επενδυτές στο εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας αποδέχθηκαν την καθυστέρηση των πληρωμών έως το 2024. Αυτό επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύει την οικονομική βιωσιμότητα”, έγραψε την Τετάρτη, το βράδυ ο Σμίχαλ στο Twitter.

“Είμαστε ευγνώμονες στους επενδυτές που αποδέχθηκαν την πρότασή μας. Χάρη στην αλληλεγγύη στην Ουκρανία που επέδειξε η κοινότητα των ιδιωτών επενδυτών και του επίσημου δημόσιου τομέα, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του ουκρανικού πληθυσμού”, υπερθεμάτισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Μια ομάδα δυτικών πιστωτών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν στις 20 Ιουλίου τη συγκατάθεσή τους σε μια μετάθεση της πληρωμής τόκων του ουκρανικού χρέους έπειτα από αίτημα του Κιέβου, καλώντας και τους υπόλοιπους κατόχους ουκρανικού χρέους να κάνουν το ίδιο.

Η ουκρανική οικονομία κατακρημνίζεται αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου και το ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 45% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούνιο.

Το μέτρο της μετάθεσης της προθεσμίας πληρωμής της Ουκρανίας μπορεί να της επιτρέψει να εξοικονομήσει τουλάχιστον τρία δισεκ. δολάρια σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ