Κόσμος

Βρετανία: Το καλοκαίρι του 2002 ήταν το πιο θερμό στην ιστορία της Αγγλίας

Ρεκόρ ζέστης και ξηρασίας καταγράφει η Βρετανία καθώς το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό όλων των εποχών στην Αγγλία και το τέταρτο πιο ζεστό για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ξεραμένες πρασιές, τα ποτάμια που στέρεψαν και η απαγόρευση ποτίσματος με λάστιχο ήταν κάποια από τα γεγονότα που έκαναν τους πολίτες στη Βρετανία να βιώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Τους τρεις μήνες του καλοκαιριού στην Αγγλία, η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 17,1 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2018, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office). Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα οι βροχοπτώσεις ήταν κατά 50% λιγότερες, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας.

Η ανατολική και βορειοανατολική Αγγλία υπέφεραν ιδιαίτερα από τη ζέστη, που δεν λυπήθηκε ούτε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο: το καλοκαίρι του 2022 ήταν το τέταρτο πιο θερμό για τη χώρα από την εποχή που τηρούνται αρχεία, το 1884.

Τον Ιούλιο, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, για πρώτη φορά στα χρονικά. Οι βροχές επέστρεψαν τον Αύγουστο, όμως «δεν αρκούν για να πλησιάσουμε στα συνήθη επίπεδα αυτής της εποχής του έτους», ανέφεραν οι μετεωρολόγοι. Από την αρχή του έτους έχουν πέσει 538 χιλιοστά βροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει ότι το 2022 είναι η πιο άνυδρη χρονιά μετά την ιστορική ανομβρία του 1976.

«Για πολλούς, το ρεκόρ ζέστης του Ιουλίου (…) θα είναι το πιο αξιομνημόνευτο γεγονός αυτού του καλοκαιριού» αλλά «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βιώσαμε πολλές περιόδους καύσωνα τον Ιούνιο και τον Αύγουστο επίσης», εξήγησε ο Μαρκ Μακάρθι, του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για το Κλίμα.

Στις 20 Ιουλίου στο Κόνινγκσμπι της βορειοανατολικής Αγγλίας ο υδράργυρος άγγιξε τους 40,3°C, δηλαδή 1,6 °C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Την «όρεξη» του Τραμπ για τη Γροιλανδία θέλουν να κόψουν Γερμανία και Βρετανία στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάληψή της από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό του τη Γροιλανδία
Η Κούβα απαντά στις απειλές Τραμπ: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος»
«Η Κούβα είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο Κουβανός πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ
Η σημαία της Κούβας
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν: Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά» την ώρα που ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Πάνω από 500 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν - Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «εσωτερική υπόθεση του Ιράν», αλλά «θα είναι εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί με δύναμη, αν χρειαστεί»
Γυναίκα σε διαμαρτυρία υπέρ του Ιράν