Πολιτική

ΔΕΘ: Την τελευταία στιγμή θα «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός – Τι θα το κρίνει

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από την ΔΕΘ, θα αποκρυσταλλωθεί το περιεχόμενο του πακέτου, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ώρα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος μέτρων πλήρως κοστολογημένων, τον οποίο έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά όπως επισημαίνουν και παράγοντες της κυβέρνησης κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει παρά ελάχιστα και αυτό διότι ο πρωθυπουργός θέλει να έχει μπροστά του όλη την εικόνα για την πορεία της οικονομίας, αλλά την αποσαφήνιση των προθέσεων της Κομισιόν για τις παρεμβάσεις στο κομμάτι της ενέργειας.

Έτσι λοιπόν λίγο πριν πάει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, το επόμενο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, θα έχουν προηγηθεί μία σειρά από ανακοινώσεις και αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το περιβάλλον, αλλά και θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας.

Πάνω από όλα ο πρωθυπουργός θέλει να γνωρίζει τι «όπλα» θα έχει στην φαρέτρα του για τον δύσκολο χειμώνα που προοιωνίζεται.

Ένα κομβικό σημείο στην διαμόρφωση του τελικού πακέτου είναι η στάση και η αποφασιστικότητα που θα επιδείξουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή την φορά θα υπάρξουν αποφάσεις, ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι και αυτό διότι στο πρόσφατο παρελθόν πολλές προσδοκίες διαψεύσθηκαν.

Κρίνουν πολλά οι ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν γνωστά επισήμως δύο πολύ σημαντικά μεγέθη για την πορεία της οικονομίας. Το ένα είναι η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και το άλλο ο πληθωρισμός.

Παράλληλα θα έχει αποκρυσταλλωθεί μία καλύτερη εκτίμηση τόσο για την πορεία των εσόδων των Αύγουστο, όσο και του τουρισμού.

Οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, με όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα είναι καλύτερη του αναμενομένου, όχι μόνο για το 2ο τρίμηνο αλλά συνολικά για το 2022, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει και θα δημιουργήσει επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνία στη δύσκολη αυτή συγκυρία που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια.

Δύο ημέρες μετά και συγκεκριμένα την επόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί, έστω και οριακά για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ενδιάμεσα στην Πέμπτη είναι προσδιορισμένη η συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία θα αποφασιστεί νέα αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να φρενάρει ο πληθωρισμός. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θεωρείται πια δεδομένη αλλά δεν λείπουν και οι φωνές που επιμένουν στην ανάγκη μεγαλύτερης παρέμβασης, κατά 75 μονάδες βάσης για να φρενάρει που πληθωρισμός που για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη φθάνοντας το 9,1%.

Επίσης θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα για τα δημόσια έσοδα με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι και ο Αύγουστος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας, ανάλογος των προηγούμενων, κυρίως λόγω ΦΠΑ.

Τέλος σε ότι αφορά τον τουρισμό η εικόνα συνεχίζει να είναι καλή και όλοι πλέον θεωρούν δεδομένο ότι θα υπερκαλυφθούν τα έσοδα του 2019, προκαλώντας ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων που ενδεχομένως αγγίξουν και τα 20 δις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για Κύπρο και Μέση Ανατολή: «Για ακόμη μία φορά είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την αποστολή φρεγατών και F-16, την αυξημένη επιφυλακή και τους επαναπατρισμούς, ενώ άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για την εκλογική περιφέρεια κατοίκων εξωτερικού και για την «πολιτικοποίηση» των υποκλοπών
Παύλος Μαρινάκης
Πυρά της αντιπολίτευσης για την «εμπλοκή» της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή: Τα δύσπεπτα φασόλια, ο Λουδοβίκος και οι βάσεις των ΗΠΑ
Η συζήτηση στην Ολομέλεια εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση για την κλιμάκωση ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν, τον ρόλο των ελληνικών υποδομών και την αμυντική συνδρομή προς την Κύπρο, με το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο να περνά σε δεύτερο πλάνο
Βουλή
8
Ρήγμα στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης και Μαντζουράνης υπέρ της αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο
Με κοινή δήλωση τα στελέχη της Κουμουνδούρου ζητούν «απροϋπόθετη» στήριξη της Μεγαλονήσου με φρεγάτες και μαχητικά, στον απόηχο των εσωκομματικών ζυμώσεων για τη στάση απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν
Μαντζουράνης και Ραγκούσης
Νίκος Δένδιας για απόφαση Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή: «Ιστορικός σταθμός για τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η δημοκρατική έννομη τάξη διαθέτει τα μέσα να προστατεύεται από εγκληματικές οργανώσεις που δρουν υπό τον μανδύα κόμματος και έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες του από το 2012
Δίκη Χρυσής Αυγής, Εφετείο
Μητσοτάκης κατά Κουτσούμπα για την Κύπρο και αιχμές για «πατριώτες της φακής»: «Μάλλον ήμουν προσβλητικός για τις φακές»
Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο αμέσως μετά την παρέμβαση του γγ του ΚΚΕ, απορρίπτοντας την κριτική περί «εμπλοκής» και μιλώντας για «αμηχανία» κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Κυριάκος Μητσοτάκης 79
Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την πρωτοβουλία με την πρόσφατη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ προειδοποίησε για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να μη χρησιμοποιηθούν οι ελληνικές βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις
Νίκος Ανδρουλάκης